oprez

Ovih 7 opasnih bakterija vrebaju iz hrane: Samo ovako ćete se zaštititi!

U nastavku vam donosimo koje bakterije mogu da se nađu u hrani i uzrokuju trovanje

Medicina 20.09.2019. - 16:47h Autor: Stil/24 Sata.Hr
Foto: Shutterstock

Bakterije su prisutne svuda oko nas, pa se tako mogu pojaviti i u hrani, naročito u toplijim danima.

 

Rizik od trovanja hranom možemo da smanjimo izbegavajući namirnice u kojoj najčešće vrebaju bakterije.

 

Ešerihija koli

 

Reč je o vrsti bakterije koja konstantno živi u ljudskom organizmu i jedna je od najupornijih i najčešćih vrsta.

 

Kada se ona namnoži i dospe do urinarnog trakta dolazi do urinarne infekcije koja nam zadaje najveće probleme. Napada oslabljen imunitet, a često je nalazimo u namirnicama kao što su nedovoljno kuvana govedina, sirovo mleko, sokovi i kontaminirana voda.

 

Simptomi koji mogu da traju od pet do deset dana su dijareja, bolovi u želucu i povraćanje.


Heliko bakterija


U pitanju su bakterije u obliku spirale, koje naseljavaju probavni sistem najčešće pilića i krava, te ih zarazi bez ikakvih znakova bolesti.

 

Većina ljudi koji se razbole od heliko bakterije imaju dijareju, grčeve, bolove u želucu, napade vrućine, u roku od dva do pet dana nakon izlaganja.

 

Stolica može biti krvava, a pacijent i može da ima i mučninu i povraćanje.

 

Većina infekcija uglavnom je blaga, ali može da bude opasna za malu decu ili starije ljude.

 

Kako biste izbegli infekciju kuhajte meso dovoljno dugo, perite ruke nakon diranje sirove hrane, perite kuhinjski pribor nakon upotrebe i pijte samo mleko koje je pasterizovano.

 

Ešerihija koli, salmonela i HPV virus vrebaju ispod noktiju: Prestanite sa grickanjem, opasno je!

foto: Profimedia

Listerija (Listerioza)


Listerija su bakterije koje se nalaze u zemlji i vodi, a prisutne su i u sirovoj  i prerađenoj hrani i nepasteriziranom mleku. Za razliku od drugih bakterija, Listeria može da raste i širi se čak i u frižideru.

 

Simptomi infekcije uključuju napad vrućine, glavobolju, uznemiren želudac i povraćanje. Za neke ljude bolest može biti ozbiljnija, čak i kobna.

 

Ljudi s povećanim rizikom da dobiju listeriozu su trudnice i nerođene bebe, ljudi stariji od 50 godina i ljudi slabog imunološkog sistema.

 

Vibrioni


Ova vrsta bakterija živi u slanoj vodi, a često se nalaze u sirovoj morskoj hrani. Ljudi koji konzumiraju sirove ili nedovoljno skuvane školjke zaraze se obično za 24h.

 

Simptomi su dijareja s grčevima u želucu, mučnine, povraćanja, vrućina i groznica, a mogu trajati i do tri dana.

 

Teže infekcije su retke i javljaju se češće kod ljudi oslabljenog imunološkog sisitema. Većina infekcija se može sprečiti temeljnim kuvanjem plodova mora.

foto: Shutterstock

Toksoplazmoza

 

Ovo je parazitska bolest koju izaziva parazit Toxoplasma gondii.Nosioci ovog organizma su životinje (uglavnom mačke). 

 

Ipak, postoje ljudi koji razvijaju toksoplazmozu, a imaju simptome poput glavobolje, bolova u telu i vrućine. Parazit takođe može da uzrokuje ozbiljne probleme poput oštećenja mozga, očiju i drugih organa kod trudnica i ljudi oslabljenog imuniteta.

 

Kako biste sprečili pojavu ove bolesti, CDC preporučuje kuvanje hrane na sigurnoj temperaturi, pranje ruku pre nego što uzmemo namirnice, kao i izbegavanje konzumiranja neobrađene vode.

 

Salmonela


Salmonela je grupa bakterija koje se obično nalaze u jajima, govedini, sirovom mesu i peradi, a ponekad i u neopranom voću i povrću.

 

Mogući simptomi su mučnina i povraćanje, bol u stomaku, dijareja,  groznica, visoka temperatura ili glavobolja, a obično traju između četiri i sedam dana.

 

 

Izlečite heliko bakterije: Prirodni lek koji uništava bolest u korenu! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Većina ljudi ozdravi bez lečenja, ali infekcije salmonelom mogu biti ozbiljnije kod starijih osoba, dojenčadi i ljudi s hroničnim stanjima. Ako se ne leči pravilno, salmonela se krvlju može proširiti na druge organe, što ponekad dovodi do smrti.

 

Kako bi se sprečila infekcija, ne sme se jesti sirova i nedovoljno kuvana jaja, ili meso, navodi CDC.

 

Kuvanu hranu nemojte stavljati na tanjire na kojima je stajalo sirovo meso. Ruke, daske za rezanje, kuhinjske površine i kuhinjsko posuđe treba temlejno oprati nakon rukovanja s nekuvanom hranom.

 

Norovirus


Norovirusi su virusi koji uzrokuju gastroenteritis, bolest koja uzrokuje upalu želuca i creva. Ponekad se naziva i želudačni grip. Virusi se obično nalaze u kontaminiranoj hrani ili pićima, ali mogu živeti i na površinama ili da se šire kontaktom sa zaraženom osobom.

 

Gastroenteritis može biti vrlo zarazan. Simptomi uključuju mučninu, grčeve u želucu, povraćanje, dijareju, glavobolju, vrućinu i umor i obično traju nekoliko dana.

 

Kako biste se zaštitili od norovirusa, ruke često perite, dezinfiikujte onečišćene površine u kuhinji i kupatilu i s hranom oprezno rukujte, prenosi Live Science.

 

10 najmoćnijih prirodnih antibotika: Ubijaju sve bakterije i teraju viruse, a nadohvat su ruke!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...