Opasna navika

Ešerihija koli, salmonela i HPV virus vrebaju ispod noktiju: Prestanite sa grickanjem, opasno je!

Tkivo ispod vrha nokta je idealno mesto za razmnožavanje bakterija koje se tu talože kao posledica rukovanjem raznim predmetima, a grickanjem ih ubacujemo direktno u organizam
Medicina 17.07.2014. - 12:32h
Foto: Thinkstock

Grickanje noktiju ne samo da ružno izgleda i odbija ljude, već vodi i do većeg problema a to je zdravstveni rizik koji nosi, tvrdi dermatolog i stručnjak za zdravlje noktiju, Ričard Šer.

 

On tvrdi da ljudi sa tom navikom ugrožavaju svoje zdravlje, prvenstveno unosom štetnih bakterija preko usta u organizam.
Najčešće se dešava da tako pokupite bakteriju iz grupa enterobakterija, odgovornih za nastanak virusa u crevima u želudcu sa simptomima povraćanja i proliva.  Takođe, u tu grupu, spadaju i opasni uzročnici infekcija ešerijihe koli i salmonela
Šer objašnjava da je tkivo ispod samog vrha nokta idealno mesto za razmnožavanje bakterija, koje tamo dospevaju rukovanjem raznim predmetima. Takođe, ako se nokti grizu do krvi, veliki je rizik direktnog prienosa u krv, što može da dovede i do gnojenja.

 

Virus bradavica, ili popularni HPV virus, još je jedna od zdravstvenih prijetnji koja dolazi ispod površine nokta, a grickanjem se može proširiti na druge prste pa i usta. Šer dodaje da je grickanje noktiju jedna od najčešćih navika sa psihološkim uzrocima, a u pozadini su nervoza i nelagodnost.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...