Skok u budućnost

Čudo nauke: Robot koji savršeno lakira nokte

Pored robot akoji može sićušnim cirkonima da ulepšava naše nokte, na Sajmu robotike u Tokiju predstavljena su neverovatna šešenja, poput pametnog štapa za slabovide, i uređaja za olakšavanje dizanja teškog tereta
Vesti
18:52h
Čudo nauke: Robot koji savršeno lakira nokte
Foto: Reuters

Na ovonedeljnom sajmu robotike u Tokiju predstavljen je veliki broj robota, ali su najveću pažnju privukli roboti namenjeni kao ispomoć starijim osobama i jedan koji savršeno lakira nokte.

U zemlji u kojoj od 128 miliona stanovnika jedna četvrtina ima preko 65 godina, inovacije koje mogu da olakšaju život starijim osobama ili osobama koje se brinu o njima predstavljaju potencijalno unosno tržište i predmet svakojakih istraživanja.

"Mišićavo odelo" koje medicinskom osoblju i negovateljima omogućava da lako podižu nepokretne pacijente, bilo je jedna od glavnih atrakcija na Međunarodnom sajmu robotike u Tokiju.

Uređaj, koji se nosi kao ruksak, pokreće kompresovani vazduh i daje dodatnu snagu u kukovima i leđima osobe koja ga nosi, tako da može lakše da podiže teret.

Kompanija NSK, jedan od 300 izlagača na četvorodnevnom sajmu, koji se zatvara u subotu, predstavila je uređaj nalik štapu koji pomaže slabovidim i slepim osobama da se bolje i lakše orijentišu u prostoru.

Nazvan LIGHBOT, "pametni" štap može da usmeri slepu osobu do pre-programirane destinacije. Takođe, ukazuje na opasnosti duž puta, kao što su rupe i izbočine na trotoaru ili visinske prepreke, poput grana. Zahvaljujući senzorima, ova mašina omogućava slabovidim i slepim osobama da izbegnu prepreke i da se bezbedno kreću", kazala je predstavnica NSK, prenosi AFP.

Svakako najveće interesovanje posetilaca sajma privukao je "Robo Nailist", industrijska robotska ruka koja neverovatnom preciznošću lakira nokte i čak ih, po poslednjoj modi, ukrašava sićušnim cirkonima.

"Mnogi ljudi misle da industrijski roboti rade samo teške i komplikovane poslove u velikim fabrikama. Mi smo ovim želeli da pokažemo koliko su oni zapravo vešti", kazao je direktor kompanije Tojo Riki koja je razvila "Robo Nailist".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs