Inovativni zapleti

Agata Kristi najbolji pisac detektivskih romana svih vremena

Roman britanske spisateljice Ubistvo Rodžera Akrojda, u kome se pojavljuje lik Herkula Poaroa, proglašen je za najbolji krimić ikad a serija romana Artura Konana Dojla o Šerloku Holmsu za najbolji serijal
Vesti
16:16h Autor:
Agata Kristi najbolji pisac detektivskih romana svih vremena
Foto: Wikipedia

Britanska spisateljica Agata Kristi proglašena je za najboljeg autora detektivskih priča, a njen roman "Ubistvo Rodžera Akrojda" za najbolji krimić svih vremena u anketi koju je sprovelo britansko Udruženje pisaca detektivskih romana (CWA).

Svojim inovativnim zapletom, roman "Ubistvo Rodžera Akrojda", objavljen 1926. godine, uticao je na definisanje detektivskog žanra, navodi se na sajtu udruženja.

"Kristi je jednostavno najbolja. Ona piše sa snažnim osećajem prostora, odlično poznaje svoje likove, a njene priče su predivno strukturisane", kazala je Alison Džozef, predsednica udruženja, prenosi Guardian.

Serija romana Artura Konana Dojla o Šerloku Holmsu proglašena je za najbolji krimi serijal od strane učesnika ankete koja je organizovana povodom 60-godišnjice udruženja.

Slično istraživanje sprovedeno je 1998. godine, kada je titulu najboljeg krimi autora poneo Rejmond Čendler."Ubistvo Rodžera Akrojda" je sedmi roman Agate Kristi u kom se, kao glavni junak, pojavljuje slavni belgijski detektiv Herkul Poaro. Novina romana bila je u tome što je ubica bio predstavljen kao glavni lik, oko kojeg se ispreda cela priča.

Jedan od najobjavljivanijih autora u istoriji čovečansta (posle Biblije i Šekspira), Agata Kristi (1890-1976) je napisala 66 detektivskih romana i 14 zbirki kratkih priča. Njene knjige su štampane u tiražu većem od četiri milijarde primeraka i prevedene na više od 100 jezika.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs