Na milijarde planeta veličine Zemlje

Kao Mali princ: Na Mlečnom putu postoji planeta za svakog od nas

Zamislite planetu samo za vas, romantičnu varijantu samo za vas dvoje ili možda onu koja je rezervisana samo za žurke
Vesti
21:42h Autor:
Kao Mali princ: Na Mlečnom putu postoji planeta za svakog od nas
Foto: Thinkstock

Negde na Mlečnom putu za svakog stanovnika Zemlje postoji najmanje jedna planeta na kojoj bi mogao da bude "sam na svetu" kao Egziperijev "Mali princ". Koristeći podatke svemirskog teleskopa NASA Kepler, astronomi sa kalifornijskog Berklija i haićanskog univerziteta procenili su da u galaksiji postoje desetine milijardi planeta veličine Zemlje, koje bi verovatno bilo moguće i naseliti. Naravno, kad bismo uopšte mogli da stignemo do njih.

Na Zemlji živi oko sedam milijardi ljudi, pa bi prema procenama američkih istraživača o broju planeta poput naše značilo da bi svaki Zemljanin mogao da ima planetu za sebe - ili "planetu za dvoje" za romantičan odmor, "planetu za žurke"....

"Kad vidite hiljade zvezda na noćnom nebu, najbliža koja liči na Sunce sa planetom veličine Zemlje u svojoj "naseljivoj" zoni verovatno je udaljena samo 12 svetlosnih godina i možemo je videti golim okom. To je zadivljujuće", kaže student Erik Petigura, vođa tima koji je analizirao podatke sa teleskopa Kepler, preneo je Si-En-En (CNN)

"Glavni cilj misije Kepler je da odgovori na pitanje: kad pogledate noću u nebo, koliko zvezda koje vidite ima planete veličine Zemlje sa "mlakim" temperaturama - tako da voda ne postane ni led niti para. Voda, u tečnom stanju - kako danas verujemo - jeste preduslov za život", zaključuje Marsi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs