Poranite i videćete

Poravnanje pet planeta: Poranite i uživajte u retkom spektaklu na nebu!

Vrhunac događaja moći će da se prati u cik zore, kada se kada se skupu planeta, kako se navodi, pridruži stidljivi Merkur
Vesti
20:36h Autor:
Foto: Ilustracija / Shutterstock

U periodu od 20. januara do 20. februara ranoranioci će, prvi put posle 11 godina pet vidljivih planeta će se na južnom nebu pojavljivati svake noći u svom prividnom poravnanju, a reč je o Merkuru, Veneri, Marsu, Jupiteru i Saturnu.

 

Ovaj retki astronomski spektakl počeo je jutros i u narednih mesec dana planete će kreirati fascinantnu liniju koja se proteže od Istoka ka Zapadu, sa centrom poravnanja na jugu, istražio je sarajevski portal Klix.ba.

 

Vrhunac događaja moći će da se prati u cik zore, kada se kada se skupu planeta, kako se navodi, pridruži stidljivi Merkur.

 

Ipak, u narednih nekoliko dana on će biti nevidljiv zbog specifične geografije naše zemlje. Merkur zbog svoje niske pozicije u odnosu na horizont biva zaklonjen planinama i brdima.

 

Merkur, Venera, Mars, Jupiter i Saturn spadaju u golim okom vidljive planete, dok se Uran i Neptun, uključujući i patuljastu planetu Pluton, mogu videti isključivo uz pomoć teleskopa.

 

Vučji Mesec donosi samo sreću: Od noći 23. januara kreću sjajne promene!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...