Tuga

Zadužbina Svetog Ilije: Najstariji hrišćanski manastir u Iraku uništen do temelja

Manastir je bio oštećen 1743, kada je po naredbi persijskog generala masakrirano 150 monaha koji nisu hteli da pređu u islam, a zatim je 2003. ponovo oštećen kada mu je srušen zid u borbama
Vesti
14:42h Autor:
Zadužbina Svetog Ilije: Najstariji hrišćanski manastir u Iraku uništen do temelja
Foto: AP / Col Juanita Chang

Najstariji hrišćanski manastir u Iraku pretvoren je u polje šuta u najnovijem aktu uništavanja drevnih kulturnih zdanja koji su počinili ekstremisti Islamske države, prenosi agencija AP.

Satelitski snimci koje je ekskluzivno dobila agencija AP potvrđuju da je 1.400 godina star manastir Sveti Ilija ili Dair Mar Elia u Mosulu potpuno uništen.

Prema satelitskim snimcima, smatra se da je manastir razoren između 27. avgusta i 28. septembra 2014. Snimci pre rušenja pokazuju delimično obnovljeno zdanje od 2.500 kvadratnih metara, koje je stajalo kao tvrđava na brdu iznad Mosula.

Manastiru je delimično nedostajao krov, ali je imao 26 odvojenih prostorija i kapelu, a posle razaranja kameni zidovi su pretvoreni u prah.

Zaplakalo 59 ikona: Monasi skupljaju suze, veruje se da pomažu isceljenju! (VIDEO)

Foto: AP / Mitch Armbrus
Foto: AP / Mitch Armbrus

Verovatno su upotrebljeni buldožeri, teška oprema i moguće eksploziv koji su pretvorili kamene blokove u polje sivo bele prašine, rekao je analitičar snimaka Stiven Vud.

"Potpuno su ga uništili, nema šta da se obnovi", rekao je Vud.

Manastir Dair Mar Elia dobio je ime po asirijskom hrišćanskom monahu Svetom Iliji, koji ga je sagradio između 582. i 490. godine. Bio je sveto mesto za iračke hrišćane vekovima i deo bliskoistočne Kaldejske katoličke zajednice. Blizu ulaza u kapelu uklesana su na grčkom prva dva slova imena Isusa Hrista.

Manastir je bio oštećen 1743, kada je po naredbi persijskog generala masakrirano 150 monaha koji nisu hteli da pređu u islam. Zatim je 2003. ponovo oštećen kada mu je srušen zid u borbama.

Iračke trupe su na kratko ušle u manastir, a zatim i američki vojnici koji su pisali razne natpise po drevnim muralima. Jedan američki vojni kapetan uvideo je značaj manastira, izbacio vojsku i pokrenuo mere za njegovu obnovu.

Lekovito ulje iz Manastira Rakovica: Čuda i isceljujuće moći Svetog Nektarija Eginskog

Foto: AP / Joann Makinano
Foto: AP / Joann Makinano

Islamska država zauzela je u junu 2014. delove Iraka i Sirije i ubila hiljade civila i proterala hiljade hrišćana preteći veri koja je opstala u tom regionu 2.000 godina.

Borci Islamske države uništavali su zgrade i ruševine istorijski značajnih zdanja koje smatraju suprotnim njihovom tumačenju islama.

Manastir Sveti Ilija sada se pridružio spisku više od 100 uništenih verskih i istorijskih lokaliteta, uključujući džamije, grobnice i crkve u Siriji i Iraku.

Ekstremisti su oskrnavili ili uništili drevne spomenike u Ninevehu, Palmiri i Hatri. Opljačkani su muzeji i biblioteke, knjige spaljene, umetnička dela zdrobljena ili prokrijumčarena.

Čudesa nad grobom srpskog arhiepiskopa Save II: Njegove mošti i danas isceljuju!

Foto: AP / Pravoslavna služba u manastiru  Svetog Ilije 1920. godine
Foto: AP / Pravoslavna služba u manastiru Svetog Ilije 1920. godine
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs