Očuvanje tradicije

Da se ne zaborave koreni: Srbi plivali za Časni krst i na Novom Zelandu! (FOTO)

Jesmo hiljadama kilometara dealeko od "kuće", ali sa Srbijom u srcu, rekao je za Newsweek.rs Nedeljko Zvijer, pobednik ovogodišnjeg plivanja na Bogojavljenje
Vesti 20.01.2016. - 16:19h Autor: Newsweek.rs
Foto: Mica Isailović

Kad kažemo da Srba ima u celom svetu - nismo daleko od istine. Tako se takmičenje u plivanju za Časni krst na Bogojavljenje održalo i na dalekim plažama Novog Zelanda.

 

Na plaži Point ševalije u Oklandu, za Časni krst plivalo je dvadesetak pravoslavaca, među kojima je pored Srba bilo i Rusa i Makedonaca.

 

Mali heroj: Dečak Pavle (9) prvi doplivao do Časnog krsta u Nišu!

 

Foto: Facebook / Mica Isailović
Foto: Facebook / Mica Isailović

Bogojavljensko osvećenje vode i plivanje za simbol vere organizovala je crkvena opština SPC Sveti kralj Milutin Srpski za Okland i Hamilton na plaži koja je u blizini crkve.

 

Za razliku od naših predela, na Novom Zelandu je plivanje za Časni krst organizovano u letnjem periodu, pa su plivači zapravo uživali sa porodicama u pravom celodnevnom izletu, koji se završio zalaskom sunca na okeanu.

 

Viteško nadmetanje u ledenoj vodi: Nikola Rokvić plivao za Časni krst! (FOTO)

 

Foto: Facebook / Mica Isailović
Foto: Facebook / Mica Isailović

"Na Novom Zelandu imamo sreće pa je plivanje za Časni krst u letnjem periodu dok naša braća iz Srbije plivaju po mnogo nezahvalnijim uslovima - temperaturama ispod nule", rekao je za Newsweek.rs Nedeljko Zvijer, pobednik ovogodišnjeg plivanja na Bogojavljenje i dodao:

 

"Jesmo hiljadama kilometara dealeko od "kuće", ali sa Srbijom u srcu, ne dozvoljavamo da se zaboravi naša tradicija. Ovo je prilika da i našu decu, koja su ovde rođena, naučimo tome i da ne zaborave ko su, odakle su i ko su im preci", rekao je Nedeljko.

 

Foto: Facebook / Mica Isailović
Foto: Facebook / Mica Isailović

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...