Neverovatan prizor

Fenomen od kog zastaje dah: Svetleće pećine, misterija koju naučnici ne znaju da objasne (VIDEO)

Ove pećine su bile strogo čuvana tajna, sve dok ih jedan od poglavica plemena Maori nije pokazao istraživaču Fredu Melkeu 1887. godine.
Destinacije 27.11.2015. - 20:21h Autor: Newsweek.rs
Foto: Profimedia

Novozelandske pećine Vaitomo jedna su od najvećih turističkih atrakcija ove zemlje, što i ne čudi ako uzmemo u obzir šta ih sve čini jedinstvenima.

 

"Pećine koje svetle" nalaze se na severu Novog Zelanda, a za naučnike predstavljaju jedinstven fenomen kojim se bave više od stotinu godina, piše Newsweek.rs.

 

Ove pećine su bile strogo čuvana tajna, sve dok ih jedan od poglavica plemena Maori nije pokazao istraživaču Fredu Melkeu 1887. godine. Nakon toga, "Svetleće pećine" su postale turistička atrakcija, jer poseduju jedinstvenu vrstu mušica koje su utočište pronašle baš u ovom podzemnom prolazu.

 

Iako je region Vaitom prepun pećina, insekt Aracnocampa luminosa pronašao je svoje stanište u samo dve pećine. Ustajao vazduh, temperatura i nedostatak promaje su uslovi koji za posledicu imaju da svaka jedinka proizvodi lepljive trake.

 

Veličanstvene pećine naše zemlje: Tri najlepše kamene dvorane Srbije (VIDEO)

 

Foto: Youtube printscreen / Latin Vixen
Foto: Youtube printscreen / Latin Vixen

Trake su dužine između 30 i 40 centimetara, na njima se nalaze različiti čvorići koji reflektuju svetlost. Ovi insekti su veličine komarca, a hrane se drugim insektima koje uhvate u svoje mreže. U slučaju da nema hrane onda jedu sopstvene larve.

 

Unutrašnjost ovih pećina podseća na zvezdano nebo, jer je boja koju reflektuju električnoplava. Međutim, ukoliko ih nešto napadne, larve mušice emituju snežnobelu svetlost. Mešavina ove dve boje čini čudesan prizor koji je već decenijama jedna od glavnih turističkih atrakcija u ovom regionu.

 

Pećine takođe predstavljaju i raj za speleologe, jer je pećinski sistem star više od dva miliona godina i predstavlja jednu od glavnih turističkih atrakcija na Novom Zelandu. Neke od pećina nisu otvorene za turiste i posećuju ih samo speleolozi i ljubitelji ekstremnih sportova.

 

Uskoro otvorene za javnost: Da li smete da se popnete stepenicama ka raju? (FOTO, VIDEO)

 


 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...