Legende među igračkama

Gumena patkica i šah u kući slavnih igračaka

Gumena patkica se na tržištu pojavila prvi put 1800-tih, nije mogla da pluta i služila je da je bebe žvaću, adanas se proizvodi u raznim bojama i dezenima
Vesti
23:50h Autor:
Gumena patkica i šah u kući slavnih igračaka
Foto: Thinkstock

Jedna od najpopularnijih igračaka tokom kupanja, gumena patkica "potopila" je žestoku konkurenciju među igračkama i našla se pored šaha u američkoj nacionalnoj Kući slavnih igračaka u Ročesteru u državi Njujork.

Patkica i šah izabrani su među 12 finalista među kojima su se našli - sprava za pravljenje balončića od pene, društvena igra "Clue" koja za temu ima rešavanje misterije ubistva, zeleni vojnik, Pekmen, Nindža kornjače...

"Ovogodišnje igračke predstavljaju krajnosti u svetu igre", rekao je Kristofer Benč iz dečjeg i kulturološko-istorijskog muzeja u zapadnom Njujorku gde se nalazi i Kuća slavnih igračaka, prenele su agencije.

Ove dve igračke su se našle među 51 igračkom koja je "primljena" u nacionalnu Kuću slavnih igračaka. Prošle godine su primljene figurice iz Ratova zvezda i domine.

Gumena patkica se na tržištu prvi put pojavila 1800-tih, originalna patka nije mogla da pluta, ali je služila da je bebe žvaću. Ona je 1940-tih postala plutajuća igračka za kadu i sada se proizvodi u raznim bojama i dezenima.

Šah, jedna od najstarijih igara na svetu, nastao je od drevne ratne indijske igre "čaturanga" u kojoj su pioni predstavljali razne vrste boraca. Oko 1475. godine, u Engleskoj, šah je počeo da prerasta u igru kakva je danas.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs