Pomozite sebi

Pobedite stres: Okružite se ljudima koji prolaze kroz isto što i vi

Stresni scenario ne mora nužno da bude toliko dramatičan, ako kroz njega prolazimo sa nekim ko je u sličnom emocionalnom stanju, potvrdilo je novo istraživanje
Medicina 04.02.2014. - 11:25h Autor: index.hr
Foto: Thinkstock

Da li ste znali da stres možete da ublažite ukoliko se borite sa njim u društvu nekoga ko se oseća kao vi?

 

Stresni scenario ne mora nužno da bude toliko dramatičan, ako kroz njega prolazimo sa nekim ko je u sličnom emocionalnom stanju, otkrilo je novo naučno istraživanje.

 

Istraživanje je sproveo Univerzitet u južnoj Kaliforniji, a ono je podrazumevalo nekoliko učesnika koji su u stresnim zadacima morali da sarađuju. U konkretnom slučaju radilo se o javnom govoru. Istraživači su tako otkrili da što je sličnije društveno stanje partnera ili prijatelja u takvim i sličnim situacijama, smanjuje se nivo kortizola, hormona stresa, a to su primetili i sami učesnici.

 

To se odnosi na svakodnevne životne situacije, a posebno one na poslu, kao što je predstavljanje projekta nadređenima ili prezentacija pred grupom ljudi.

 

"Na primer, kada treba da održite prezentaciju, stres je nezaobilazan. Međutim, razgovor sa kolegom koji deli vaše emocionalno stanje može da vam pomogne da ublažite taj stres", piše Hafington Post.

 

Čini se da probleme ponekad možemo da rešimo samo sa onima koji tačno znaju kroz šta prolazimo, a ne baš sa bilo kim, pa će nas ponekad mnogo bolje razumeti neko ko nam inače ne služi za rešavanje ličnih problema.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...