Praznični duh

Proveren recept: Kako da sreću prenesete na celu narednu godinu!

Kada ste poslednji put nešto proslavili, a da nije bio u pitanju rođendan, Božić, diploma i neki sličan događaj?
Lifestyle
13:54h Autor:
Proveren recept: Kako da sreću prenesete na celu narednu godinu!
Foto: Thinkstock

Praznično raspoloženje po mnogo čemu se razlikuje od onog tokom ostatka godine.

Za većinu ljudi praznici u krugu porodice i bliskih prijatelja predstavljaju pravi užitak. Ali kako tu sreću i dobro raspoloženje tokom praznika da prenesete na celu sledeću godinu? Evo nekoliko načina:

1. Slavlja

Kad ste poslednji put nešto proslavili, a da nije bio u pitanju rođendan, Božić, diploma i neki sličan događaj? Razne proslave i zabave tokom cele godine stvaraju dublji osećaj društvene pripadnosti i pomažu u izgradnji bliskijih odnosa. Zato proslavite ponekad i male stvari, bez obzira da li je to uspešan dan na poslu ili kraj radne nedelje.

Za više sreće, novca i blagostanja: Stvari sa kojima treba ući u novu godinu!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

2. Okružite se dragim ljudima

Ne moraju praznici da budu jedino vreme kada ste sa dragim ljudima. Naučno je dokazano da porodična druženja povećavaju nivo sreće i smanjuju stres.

3. Poklanjanje

Deo radosti koja ispunjava prazničnu sezonu je i poklanjanje. Prema jednom istraživanju objavljenom u časopisu International Journal of Happiness, poklanjanje ne samo da usrećuje one koji taj poklon dobijaju, već i one koji daruju.

"Ljubaznost i velikodušnost prema drugima može da poveća društvenu povezanost i osećaj pozitivnosti onome koji poklanja", prenosi Huffington Post, a sitnice se mogu poklanjati tokom cele godine.

7 poklona koje ne valja darovati: Slute nesreću i razdor!

4. Opustite se malo

Znate da ne bi trebalo da pojedete više nijedan kolač i iako se možda ne čini tako, malo opuštenosti može da bude jako dobro za vas na duge staze. Jedno istraživanje je pokazalo da oni koji su na dijeti bili takvi, uspeli su da se zadrže na njoj duže i kvalitetnije, nego oni koji su se u potpunosti suzdržavali.

5. Izrazite zahvalnost

Još jedan način da praznični duh prenesete na sledeću godinu je i iskazivanje zahvalnosti dragim ljudima više od jednom godišnje, pa čak i zapisivanje svega onoga na čemu ste zahvalni. Vrlo verojatno da niste ni svesni koliko jedno obično "hvala" može da ima pozitivan uticaj na vašu psihu.

6. Odmor

Jedan od najuzbudljivijih delova praznika je i to što nemamo radnih obaveza. Istraživanje iz 2010. godine je pokazalo da planiranje, iščekivanje i na kraju uzimanje odmora rezultuju većom srećom. Zato sledeći put razmislite o tome da ne potrošite baš sve slobodne dane za vreme praznika, već da ih pametno rasporedite tokom cele godine.

Najpoznatiji ruski psiholog otkriva 10 saveta za sreću: Menjajte sebe, a ne druge!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs