lek iz prirode

Čudesne moći bokvice: Vida rane, leči kašalj i čisti pluća kao od šale!

Ova biljka raste svuda oko nas, a njena lekovita svojstva su čudesna

Medicina
Autor:
Čudesne moći bokvice: Vida rane, leči kašalj i čisti pluća kao od šale!
Foto: Shutterstock

Bokvica ili trputac je jedna od najlekovitijih biljaka iz porodice treputnice, a postoje dve vrste - muška uskolisna i ženska širokolisna.

Za lečenje se najčešće koriste listovi, koji se beru dok biljka cveta i suše na hladnom i provetrenom mestu. Sa druge strane, koren može da se vadi tokom cele godine.

Bokvica sadrži supstancu poznatu kao alantoin, koja podstiče stvaranje novih ćelija. Novije studije ispituju i moguće delovanje na usporavanje rasta ćelija raka.

"Ublažava reakciju na ubod pčele, rane od zmijskih ugriza i opekotina od sunca, pa do bronhitisa, artritisa", kaže fitoaromaterapeut dr. sc. Stribor Marković, magistar farmacije i medicinske biohemije i dodaje:

"I danas se koristi u sirupima za ublažavanje katara u disajnom sistemu, kod upala sluznice u ustima i upala grla, te u sredstvima za ublažavanje reakcije na ubode insekata i zarastanja manjih povreda kože".

Listovi bokvice sadrže i saponine i sluz, te se koriste u vidu čaja i sirupa za čišćenje disajnih organa od sekreta.

Leči sve, od glave do pete: Bokvica je najbolji narodni lek koji je svima dostupan! (RECEPT)

foto: Shutterstock

"Skolisni trputac je veoma efikasan u lečenju suvog kašlja. U tu svrhu preporučujem infuz listova ili sirup. Kod vrlo intenzivnog i dosadnog suvog kašlja savetujem EPS ekstrakt trputca u kombinaciji s EPS ekstraktom ehinaceje, u jednakim razmerama. Za decu se koristi klasična doza od 1mL/10kg, a za odrasle 5mL, koja se daje 4x dnevno kroz nekoliko dana", kaže dr. Marković i dodaje:

"Ako je reč o iritativnom kašlju kod alergije, ili pomoći kod alergijskog rinitisa, preporuka je EPS ekstrakt, a ne sirup ili infuz, pogotovo u kombinaciji s ekstraktom lista crnog ribizle".

Svakodnevno konzumirajte zeleni čaj: Osetićete ovih 5 promena u organizmu!

foto: Shutterstock

On ističe da je možete koristiti i preventivno- pre pojave cvatnje biljaka na koju smo alergični, te kao dodatna terapija uz antihistaminike, ako oni nisu dovoljno delotvoni".

Obloge od listova bokvice

  • Namočite u čaj od listova trputca i direktno stavite na manje rane ili ubode insekata. Na taj način ćete smiriti upalu.
  • Osim toga, obloge pomažu i kod upale mišića, odnosno bolova uzrokovane artritisom, a smatra se da čaj od biljke deluje na sniženje nivoa lošeg holesterola i nivoa šećera u krvi.

Ženska bokvica leči 20 bolesti: Najjači prirodni lek raste u svakom dvorištu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs