ZANIMLJIVOSTI

Svakodnevno konzumirajte zeleni čaj: Osetićete ovih 5 promena u organizmu!

Neka vam postane svakodnevna rutina!

Fitnes & Nutricija
Autor:
Svakodnevno konzumirajte zeleni čaj: Osetićete ovih 5 promena u organizmu!
Foto: Profiemdia

Zeleni čaj donosi mnoge prednosti našem telu i umu. Sada je u trendu kao proizvod za detoksikaciju, ali njegova upotreba seže stotinama godina unazad u južnu Aziju, gde je korišćen kao alternativna medicina. U stvari, institucije kao što je Nacionalni centar za komplementarno i integrativno zdravlje razmatraju njegov doprinos borbi protiv bolesti poput raka.

Hladan ili topao, zeleni čaj dovodi do višestrukih promena u vašem telu. Evo nekih od ovih prednosti:

1. Poboljšaće zdravlje vaše probave

Zeleni čaj značajno pomaže vašem probavnom sistemu. Ako pijete samo dve šolje dnevno, zeleni čaj poboljšava sposobnost želuca da brže i bolje svari hranu. Isto tako, ako on postane svakodnevna rutina, pomoći će vam da sagorite masnoće, sprečite nakupljanje masnoća u arterijama, i pojačate vaš metabolizam. Pored toga, primetićete promenu u dahu, jer zeleni čaj može pomoći jetri da ostane čista - jedan od znakova procesa detoksikacije!

2. Osećaćete se opuštenije i imaćete više energije

Zeleni čaj je korišćen kao alternativa za opuštanje u davna vremena. Njegova potrošnja može da promeni aspekte vašeg ponašanja, kao što je smanjenje anksioznosti povećanjem nivoa dopamina u mozgu. A postoje dokazi i da zeleni čaj povećava mentalnu svest!

3. Koža će vam sijati

Zeleni čaj pomaže u borbi protiv papiloma kože i tumora uzrokovanih UVA zračenjem. Takođe hidrira vaše telo, poboljšava vaš ukupni izgled i smanjuje upalu. Njegova najveća prednost je snaga detoksikacije. Umesto trošenja novca na nove proizvode koji obećavaju rezultate koji menjaju život, zeleni čaj smanjuje pore i čisti nečistoće!

Zeleni čaj u službi nege: Sprečite starenje kože, neka vam lice zablista!

foto: Shutterstock

4. Takođe je odličan i za vaš mozak

Zeleni čaj sadrži kofein, ali ne toliko kao kafa. Aminokiselina nazvana L-teanim koristi kofein za jačanje funkcije mozga. Kada pijete zeleni čaj, primetićete poboljšanje raspoloženja, budnosti, pamćenja i vremena reakcije. Ako ga pijete pre nego što učite ili čitate knjigu, šanse su da ćete bolje pamtiti informacije.

5. Sprečiće znakove starenja

Osim što nam pomaže da brže i boje učimo i učinimo našu kožu blistavom, prednosti zelenog čaja povezane su i sa starenjem. Kao što je gore pomenuto, zeleni čaj može da spreči bore i znakove starenja na vašoj koži. Ćelije mozga umiru dok starimo, uzrokujući mentalne bolesti poput demencije i Alchajmerove bolesti. Jedna od prednosti zelenog čaja sprečava umiranje ćelija mozga.

Stil.kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs