Najbolje iz prirode

Ženska bokvica leči 20 bolesti: Najjači prirodni lek raste u svakom dvorištu!

Saznajte zbog čega su ovu biljku Saksonci svrstali u devet svetih biljaka
Medicina 06.03.2017. - 18:06h Autor: prirodnoizdravo.com
Foto: Thinkstock

Bokvica je biljka bez koje je bilo koje dvorište nezamislivo - raste u izobilju, a može se koristiti u svežem obliku tokom toplog dela godine ili zamrznuti i čuvati tokom zimskog perioda. Ova vrsta može se upotrebiti za lečenje ujeda buba, osipa i ublažavanje opekotina.

 

Mnogi su u zabludi da je ženska bokvica korov, ne znajući za neverovatne koristi ove lekovite biljke.

 

Prema legendi, bokvicu je prvi pronašao Aleksandar Veliki i poneo sa sobom u Evropu 327. godine pre nove ere. Američki domoroci su ovu biljku nazvali Vajtmanovo stopalo, zato što je nicala bukvalno na svakom koraku, a smatrali su je za neuglednu, invazivnu vrstu.

 

Kasnije je ova korisna malena biljka u mnogim narodnim tradicijama upotrebljavana u praktične svrhe, a Saksonci su je čak svrstali u devet svetih biljaka. Takođe, ženska bokvica je bila rani hrišćanski simbol, a u mnogim kulturama smatrana je kao afrodizijak.

 

Listovi ženske bokvice su jestivi, pa se mogu koristiti za pripremu salata ili variva. Stariji listovi bokvice su jačeg i neprijatnog ukusa, često teški i lepljivi, ali mogu se koristiti za pripremu čaja.

 

Dijabetičari počeli da ga piju svaki dan: Čaj koji reguliše šećer, težinu i još 10 bolesti! (RECEPT)

 

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

 

Ženska bokvica obiluje vitaminima A i C, kao i kalcijumom. Indijanci su upotrebljavali list bokvice za smirivanje bolova nastalih od uboda pčela i drugih insekata, zaustavljanje svraba ili kao protivotrov bršljanu. Istovremeno, ženska bokvica ima sposobnost suzbijanja drugih alergijskih osipa i reakcija, kao i moć zaceljivanja rana i modrica.

 

Čaj od ženske bokvice upotrebljava se kao sredstvo za ispiranje usta. koje uspešno može da eliminiše pojavu čireva u ustima, ujedno omogućavajući i iskašljavanje. Od skoro, ova biljka je našla primenu i kao sredstvo za odvikavanje od pušenja.

 

U određenim američkim domorodačkim kulturama, žensku bokvicu je pratio epitet panaceje, univerzalnog lekovitog sredstva, i to ne bez razloga. Aktivni sastojci ženske bokvice poseduju antibakterijska i antimikrobna svojstva, kao i antiinflamatorne i antitoksične karakteristike. Listovi ženske bokvice predstavljaju staro narodno lekovito sredstvo u ublažavanju simptoma ujeda insekata i drugih životinja, dok antibakterijska svojstva ženske bokvice sprečavaju pojavu infekcije, a inflamatornom reakcijom omogućavaju ublažavanje osećaja bola, žarenja ili svraba.

 

Takođe, postoje određene indicije da se bokvica može upotrebiti kao sredstvo za snižavanje nivoa šećera u krvi.

 

Listovi ženske bokvice može biti iskorišćen za pripremu čaja, tinktura ili različitih infuzija za internu upotrebu.

 

Jedna biljka plus rakija, i sve bolesti su izlečene: Najlekovitija tinktura na svetu! (RECEPT)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

List se može upotrebiti za:

 

- Regulisanje nivoa holesterola

 

- U borbi protiv dijabetesa

 

- Za ublažavanje simptoma hemoroida

 

- U terapiji sindorma iritabilnog creva

 

- Za umirivanje creva tokom zatvora ili dijareje

 

- U ublažavanju bubrežnih oboljenja i bolesti bešike, i problema intratubularne inseminacije

 

- Kod problema lošeg varenja i pojave čireva

 

List ženske bokvice predstavlja efikasno sredstvo za ublažavanje spoljnih inflamatornih procesa: uboda i ujeda insekata, osipa, ekcema, psorijaza, opekotina, posekotina, gljivičnih nfekcija i problema proširenih vena.

 

Svežu žensku bokvicu iz vaše bašte koja je neprskana i neoštećena od strane pesticida ili ljubimaca možete iskoristiti za pripremu čajeva ili salata.

 

Za suzbijanje posledica uboda i ujeda, napravite loptice od svežeg lista ženske bokvice i bentonit gline, pa ih pomešajte sa vodom. Dobijena pasta omogućiće ublažavanje simptoma ujeda ili uboda.

 

Očistite creva sokom od šargarepe i cvekle: Moćni recept Viktorije Semjonove zaludeo svet!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ukoliko nemate neke od navedenih sastojaka u blizini, samo sažvaćite list ženske bokvice i ispljunite tečnost na bolno mesto. Ovaj savet možda zvuči neverovatno, ali ublažava bol.

 

Infuzija ili jak čaj od sušenog ili svežeg lista ženske bokvice posut na opekotine uticaće na ublažavanje zapaljenskog procesa i simptoma bola, istovremeno umirujući osipe i toksična dejstva bršljana, hrasta i rujevine.

 

Radi dobijanja još snažnijeg lekovitog sredstva, potopite sveže ili osušene listove ženske bokvice u jabukovo sirće na par nedelja, a zatim ih procedite. Primenom dobijene sirćetne infuzije na kritična područja ublažićete simptome svraba, peckanja i bola u kratkom vremenskom roku.

 

Šolja čaja ženske bokvice od svežih ili suvih listova omogućiće rešavanje problema lošeg varenja, gorušice i sindroma iritabilnog creva, istovremeno utičući na ublažavanje simptoma infekcija urinarnog trakta, kao i zapaljenja bešike i bubrega.

 

Takođe, moguće je napraviti melem od ženske bokvice i drugih biljaka čijom ćete direktnom primenom uticati na ubrzavanje zarastanja rana. Dobijeni melem možete koristiti umesto bilo koje antibiotske kreme. Pored melema, može pripremiti tinkturu, čaj ili prirodni lek koji vam uvek može biti priruci.

 

Napomena: Ženska bokvica se generalno smatra bezbednim lekovitim sredstvom, ali ipak bi trebalo da se obratite lekaru pre bilo kakve primene ove lekovite biljkem u slučaju dapatite od nekog ozbiljnijeg zdravstvenog stanja.

 

Ovo je najzdraviji doručak na svetu: Sprečava bolesti, topi kilograme! (RECEPT)

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs