Donosimo vam četiri razloga zašto bi ovsena kaša trebala biti na vašem dnevnom jelovniku.
1. Osećaj sitosti
Ovsena kaša sadrži vlakna koja će vas držati sitima od ranog jutarnjeg doručka sve do idućeg obroka. Stimuliše varenje, pa je idealna za one koji žele da smršaju.
2. Smanjuje holesterol
Zbog zdravih vlakana koja se u njoj nalaze, veže masti za sebe, a samim tim snižava loš holesterol.
3. Reguliše krvni pritisak
Od svih namirnica pomoću kojih možete smanjiti krvni pritisak, ovsena kaša je najbolji izbor. Ona je bogata biljnim vlaknima pomoć kojih (ako je redovno konzumirate) mozete smanjiti krvni pritisak za 30 posto.
4. Borac protiv raka
Namirnice od celog zrna smanjuju rizik od raka debelog creva, pokazale su brojne studije. Ovsena kaša može biti odlična kod prevencije raka dojke, jajnika i prostate.
Recept za ovsenu kašu s bananama i cimetom:
Sastojci: 1 šoljica ovsene pahuljica; 1 banana (srednje veličine) iseckana na komadiće; 1 kašika meda; 1 šoljica mleka; 1 kačičica cimeta; iseckani orasi.
Priprema: Potopite pahuljice u mleko i ostavite ih da odstoje 10 do 20 minuta. Potom dodajte med i dobro promešajte. Nakon toga dodajte banane i orahe, pa opet dobro promešajte. Na kraju možete dodati malo cimeta.
Domaća pašteta od piletine: Evo zašto je ovo pravo čudo od recepta!