obratite pažnju

11 uzroka noćnih grčeva u nogama: Evo kako da ih pobedite!

Prema kanadskom profesoru porodične medicine postoji nekoliko teorija o pojavi grčeva u nogama tokom noći

Medicina 07.04.2019. - 16:57h Autor: Stil/24 Sata.Hr
Foto: Shutterstock

Noćni grčevi mišića se javljaju odmah nakon što utonete u san ili ujutru kada se budite, a bolno stanje može trajati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta.
 

Ova neprijatna pojava može biti uzrok slabe cirkulacije, ali i kao prateće pojave šećernih bolesti, bolesti bubrega i drugih oboljenja.

 

Grčevi ili kontrakcije mišića koji se dešavaju iznenada su znak poremećene funkcije živčano-mišićne strukture. Najčešći uzrok je nedostatak nutrijenata koji održavaju život i funkciju živca,te mišića, kaže dr.Branislava Čilić, specijalista porodične medicine.

 

Promena godišnjih doba


Noćni grčevi u nogama su češći leti nego tokom zime, pokazala je studija dr. Garisona.

 

Ovakvi grčevi dostižu vrhunac sredinom jula, a najmanji su sredinom januara. 

 

"Bitno je da shvatite da su grčevi uzrokovani živčanim problemima, a ne poremećajima u mišićima. Elektromiografski testovi pokazali su da živci koji idu od kičme do listova dovode do grčeva", kaže dr. Garison.

 

Ne čekajte ni minut: Ovi simptomi zahtevaju hitnu pomoć!

 

foto: Shutterstock

Ne istežete određene mišiće

 

Za pojavu grčeva tokom noći krivac je moderan način života, smatraju pojedini istraživači. Dok su naši drevni preci dosta vremena provodili čučeći - položaju koji rasteže tetive i mišiće nogu - savremeni život je tu naviku potisnuo. 

 

Osim toga, dugo sedenje smanjuje dužinu i gipkost mišića, tetiva, a to, može da uzrokuje grčeve.

 

Spavate u određenom položaju


Neki stručnjaci kažu da su stopala položaju plantarne fleksije kod spavanja na somaku, a kada je stopalo u tom položaju duže vreme, čak i kasniji mali pokreti stopala mogu da dovedu do grča.

 

Ako vam tokom noći muče grčevi trudite se da spavate na boku ili u nekom drugom položaju koji opušta nožne prste.

 

Sada je i zvanično: Dokazano da su menstrualni grčevi bolni poput infarkta!

 

Telo vam je dehidrirano


Dehidracija pojačava noćne grčeve, tako što podstiče elektrolitsku neravnotežu u krvi, tvrdi dr.mrd. Majkl Behringer sa Univerziteta Goethe u Nemačkoj. 

 

"Postoji jasan sezonski obrazac učestalosti grčeva u mišićima, s većim brojem leti i nižim brojem zimi. I to sugeriše da toplota i eventualna ravnoteža tečnosti u telu utiče na pojavu grčeva",  kaže on.


Naporna vežbanja


Fizičko preopterećenje i umor skeletnih mišića mogu da uzrokuju lokalno grčenje mišića u preopterećenim mišićnim vlaknima, napisali su stručnjaci u časopisu Current Sport Medicine Reports.

 

Rani znakovi uz koje možemo da otkrijemo ozbiljne bolesti na vreme: Ne smete da ih ignorišete!

foto: Profimedia

Nedostaju vam hranljive materije


Neravnoteža kalcijuma, magnezijuma i kalijuma igra veliku ulogu u pojavi ili izostanku grčeva. Svaki od ovih elektrolita pomaže u održavanju ravnoteže tečnmosti u krvi i mišićima.

 

U stojećem ste položaju ceo dan


Osobe koje provode puno vremena svaki dan na nogama, imaju veću verovatnoću da pate od grčeva u nogama od onih koji više sede, pokazala su istraživanja.

 

Dakle, kada smo na nogama, ali ne u pokretu, krv i voda se skupljaju u donjem delu tela, što može dovesti do neuravnoteženosti tečnosti, ali i skraćivanja mišića i tetiva.

 

Krivac mogu biti i određeni lekovi

 

Diuertici (lekovi za ljude s visokim krvnim pritiskom, lekovi za astmu

povećavaju rizik za pojavu noćnih grčeva.

 

Uzrok tome može biti to što ovi lekovi imaju 'stimulativni' učinak na motorne neurone i receptore, što može podstaći grčeve, pokazala je studija. 

 

Trudnoća


Trudnoća se povezuje sa učestalom pojavom grčeva u nogama, najvervoatnije zbog povećanja telesne težine i poremećaja cirkulacije.

 

Moguće je i da pritisak fetusa na krvne sudove i živce majke dovodi do grčeva, tvrde stručnjaci iz American Pregnancy Association (Američkog udruženja za trudnoću).

 

Nedostatak magnezijuma žestoko utiče na psihu: Kako da ga prepoznate i nadoknadite! (RECEPT)

foto: Profimedia

Određene bolesti

 

Oboljenja poput dijabetesa, hipertenzije, artritisa, neurološke bolesti i depresija mogu su takođe povezani sa  pojavom grčeva. 

 

Dijabetes i neurološka bolest mogu da uzrokuju poremećaj u radu živaca ili čak njihovu propast, a to vodi do grčeva.

 

 Starenje

 

Garison smatra da i starenje utiče na učestalost grčeva, a naročito se to dešava u isto vreme kada počinjemo da gubimo naše motorne neurone. 

 

"Grčevi u mirovanju počinju češće da se pojavljuju u ranim pedesetim godinama života, kaže on.

 

Od pomoći mogu biti vežbe snage i ravnoteže jer one će pomoći da održimo funkaciju mišića i živčani sistem. 

 

Ovako ćete sebi pomoći

 

Branislava Čilić dr.med. naglašava da je važno tijekom pojačanog znojenja važno, osim nadoknaditi tekućinu, pobrinuti se i da u tijelu bude dovoljno elektrolita.

 

"Pijte magnezijum u vidu šumećih tableta ili hranu bogatu magenzijumom, ali i vitaminima B grupe koji obnavljaju živce. Tu mislim na zdrave osobe koje nisu pod terapijom nemaju terapiju za izmokravanje ili druge poremećaje. Redovno vežbajte i održavajte kondiciju. Slušajte savete svojih lekara, a trudnice ginekologa jer i neki lekovi mogu da izazovu grčeve.

kaže ona i dodaje: 

 

"Grčeve ćete izbeći ako utoplite noge jer se kod hlađenja krvni sudovi stežu kako bi štedele energiju, na račun protoka krvi pri čemu je ishrana tkiva smanjena. S druge strane, noću mirujemo pa je krvotok sporiji, mišići nisu aktivni, a dobro se zna da mišićna aktivnost pomaže venama dotok krvi iz periferije prema srcu – takozvana mišićna pumpa koji takođe može biti uzrok grčevima.

 

Ako grčevi u nogama dugo traju idite brzo kod lekara: Mogu da budu znak opasne infekcije!

 

 

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...