Nepodnošljivi bol

Sada je i zvanično: Dokazano da su menstrualni grčevi bolni poput infarkta!

Kao što verovatno i sama znaš, ponekad nam je najlakše prećutati i ni ne pokušavati to objasniti svojim kolegama ili prijateljima, pa radije trpimo bolove i čekamo da prođu

Medicina 01.03.2018. - 18:02h Autor: net.hr
Foto: Shutterstock

Iako mi žene jako dobro razumemo koliko menstruacija i menstrualni grčevi mogu biti bolni i nepodnošljivi i iako je te bolove moguće opisati kao one koji bi nastali da vas neko satima udara u stomak, isto to objasniti ljudima koji nemaju menstruaciju (muškarcima) može biti prilično komplikovano.

 

Kao što verovatno i sama znaš, ponekad nam je najlakše prećutati i ni ne pokušavati to objasniti svojim kolegama ili prijateljima, pa radije trpimo bolove i čekamo da prođu. No, možda to konačno više neće biti potrebno.

 

Stručnjaci dokazali: Menstruacija otkriva koliko dugo ćete živeti!

foto: Shutterstock

Naučnici su konačno potvrdili

 

Naime, naučnici su menstrualne grčeve, koji se još nazivaju i dismenoreja, prema bolu koji izazivaju okarakterisali gotovo jednakima kao i srčani udar. Profesor reproduktivnog zdravlja sa Univerziteta u Londonu, Džon Džilbaud, potvrdio je kako su njegove pacijentkinje bol prilikom menstruacije i menstrualne grčeve najčešće opisivale upravo “sličnima srčanome udaru”.

 

I, ovo nam se ipak čini mrvicu boljim korakom od onoga što smo doživljavale do sada, kad su nam lekari prepisivali klasične tablete protiv bolova koje bi trebalo da nam pomognu. Takođe, lepo je imati ovakvo konkretno poređenje s obzirom da ni jedna od nas koja je iskusila taj bol verovatno ne želi da se naziva ‘histeričnom’ ili ‘preosetljivom’.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs