Ima rešenja

Smanjite čukljeve i eliminišite bol bez operacije: 6 kućnih tretmana sa neverovatnim efektom!

Kad god imate priliku, izujte cipele i hodajte bosi

Medicina
10:49h Autor:
Smanjite čukljeve i eliminišite bol bez operacije: 6 kućnih tretmana sa neverovatnim efektom!
Foto: Shutterstock

Da li ste znali da čak polovina svetske populacije ima problema sa čukljevima?

Ovaj bolan i neprijatan problem češće pogađa žene, a najčešći uzrok jeste nošenje neadekvatne obuće, piše Stil.kurir.rs.

Čukljeve ne možemo uvek da sprečimo, ali zato postoji nekoliko načina da ih smanjimo i ublažimo bol, i to bez operacije!

1. Što češće hodajte bosi

Kad god imate priliku, izujte cipele i hodajte bosi. To će pomoći da se mišići stopala ojačaju, a da kost palca polako počne da se vraća na svoje mesto. Ako vam boso hodanje izaziva bol, gledajte da bez obuće gazite po tankom tepihu. Nemojte da silite. Ako vam boso hodanje ne prija, insistiranjem ćete samo pogoršati problem s čukljevima.

2. Smanjite upalu pomoću ljutih paprika

Crvene čili paprike imaju antiupalni efekat, a pomažu i da se čukljevi zagreju, što popravlja cirkulaciju. Postoje dva načina da koristite ljute papričice za lečenje čukljeva:

- Iscedite sok iz paprike i njime namažite čukalj. Nakon toga nanesite malo vazelina i umotajte u krpu. Ostavite da deluje 15 minuta.

- Pomešajte seckane ljute paprike sa malo maslinovog ulja u odnosu 1:2 i nanesite na čukalj. Lagano masirajte 15 minuta. Ako vas mnogo peče, smanjite količinu paprika, pa je s vremenom ponovo povećavajte.

Resetujte štitnu žlezdu: Sagorevaće duplo više masti i ubrzaće metabolizam!

foto: Shutterstock

3. Ojačajte mišiće stopala

Vežbe za mišiće stopala drastično će smanjiti bol u čukljevima, samo kad ih izvodite, pazite da ne preopteretite čukljeve.

- Stanite uspravno i "zalepite" nožne prste za pod na 10 sekundi, bez podizanja pete. Zatim ih podignite i opustite na 10 sekundi. Ponovite vežbu 5 puta.

- Stanite jednom nogom na peškir i prstima ga uhvatite. Odignite ga od zemlje, držeći ga samo nožnim prstima. Držite 10 sekundi. Ponovite 5-10 puta.

4. Koristite led

Led će vam pomoći da smanjite upalu i bol u čukljevima. Umotajte kockicu leda u pamučnu krpu i stavite na čukalj. Ne pritiskajte jako. Držite 10-20 minuta. Ovaj tretman možete da koristite do dva puta dnevno.

Pola limuna i soda bikarbona: Evo šta sve leči ova moćna kombinacija! (RECEPT)

foto: Shutterstock

5. Ricinusovo ulje

U pitanju je jak antioksidans sa moćnim antimikrobnim svojstvima. Takođe pomaže u smanjivanju apala i bola, zbog čega je dobar za tretiranje bolnih čukljeva.

Zagrejte 50-100 ml ricinusovog ulja. Umočite krpu u toplo ulje, pa nanesite na čukalj. Umotajte stopalo suvim zavojem ili drugom krpom kako bi ulje što duže bilo toplo. Držite 20 minuta i ponovite još jednom u toku dana.

6. Longeta za čukljeve

Korektori su odličan način za lečenje čukljeva. Oni drže problematičnu kost u ispravnom položaju, fiksirajući je na njeno prirodno mesto.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs