Pročitajte

Ovih 5 događaja iz detinjstva formiraju psihu čoveka: Obeleže nam ceo život!

Zašto ste skloni depresiji i anksioznosti bez nekog vama očiglednog razloga

Lifestyle
Autor:
Foto: Shutterstock

Iskustva koja su nam se dogodila u detinjstvu prate nas celog života i čest su uzrok anksioznosti i drugih poremećaja od kojih patimo u odraslom dobu, kažu psiholozi.

 

Naravno, ovo nije pravilo koje se odnosi na baš svakoga, ali traume iz detinjstva svakako utiču na rizik od kasnijeg razvoja psiholoških problema.

 

Da li ste doživeli neku od ovih 5 stvari u detinjstvu?

 

1. Zlostavljači ili žrtve zlostavljanja

 

Studija objavljena 2013. godine u stručnom časopisu JAMA Psychiatry otkrila je da ljudi koji su bili na bilo koji način zlostavljani u detinjstvu, češće razvijaju mentalne poremećaje u adolescenciji, a isto važi i za osobe koje su same bile zlostavljači. Potencijalne posledice ovakvih iskustava su depresija, anksioznost, napadi panike i još puno toga.

 

2. Vaši roditelji su patili od anksioznosti

 

Ako su roditelji imali taj problem, rizik da će dete razviti sličan poremećaj je povećan. Istraživanja pokazuju da deca koja su rasla uz anksiozne osobe češće razmišljaju negativno i polako idu ka depresiji. 

 

Psiholog Mihail Litvak: Depresija je data čoveku da bi se zamislio nad sobom!

foto: Shutterstock

3. Nikada niste rizikovali

 

Čak i preterana roditeljska zaštita može biti uzrok anksioznosti u odraslom dobu. U takvoj deci raste strah od svake potencijalne opasnosti i to ponašanje prenose i na odraslo doba. Zbog odsustva iskustava, svaka teža situacija kod vas može da izazove anksioznost.

 

4. Kao dete ste prošli puno stresnih situacija

 

Ako ste konstantno kao dete bili pod stresom iz različitih raloga, vi ste podložniji anksioznom poremećaju.

 

5. Niste dobijali dovoljno ljubavi

 

Kako god razmišljali ili to ne primećivali, nedostatak ljubavi u detinjstvu snažno utiče na svaku osobu. I istraživanja su potvrdila da odrasli koji kao deca nisu dobijali dovoljno ljubavi postaju podložniji depresiji i anksioznom poremećaju.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs