neverovatno

Ne ubija nas ono što jedemo, već upravo ono što NE JEDEMO!

"U mnogim zemljama, loša ishrana sada uzrokuje više smrtnih slučajeva od duvana i visokog krvnog pritiska", izjavio je Aškan Afšin sa Univerziteta u Vašingtonu.

Saveti stručnjaka
Autor:
Ne ubija nas ono što jedemo, već upravo ono što NE JEDEMO!
Foto: Shutterstock

Koji je faktor rizika odgovoran za više smrtnih slučajeva širom sveta?

Nije pušenje. Čak ni visok krvni pritisak. To je loša ishrana.

"U mnogim zemljama, loša ishrana sada uzrokuje više smrtnih slučajeva od duvana i visokog krvnog pritiska", rekao je Aškan Afšin, asistent na Institutu za metriku i evaluaciju zdravlja na Univerzitetu u Vašingtonu.

I ne radi se samo o tome da ljudi biraju nezdrave opcije kao što su crveno meso i slatki sokovi. Jednako je kritičan, kaže Afšin, vodeći autor 27-godišnje globalne analize hrane, nedostatak zdrave hrane u našoj ishrani, zajedno sa visokim nivoom soli u hrani.

"Dok je tradicionalno sav razgovor o zdravoj ishrani fokusiran na smanjenje unosa nezdrave hrane, u ovoj studiji smo pokazali da je na nivou populacije nizak unos zdrave hrane važniji faktor, nego visoki unos nezdrave hrane, rekao je on.

Jedna od pet smrtnih slučajeva na globalnom nivou - to je oko 11 miliona ljudi - u 2017. godini nastala je zbog previše natrijuma i nedostatka žitarica od celog zrna, voća i orašastih plodova i semenki, pokazalo je istraživanje, a ne od ishrane prepunih trans masti, šećera od zaslađenih pića i visok nivo crvenog i prerađenog mesa.

Naučnici dali svoj sud: Mediteranska ishrana može da spreči depresiju!

foto: Shutterstock

Značaj ove studije je taj da su ovi nalazi relevantni za svakoga, bez obzira na to gde žive, rekao je Endrju Rejnolds, istraživač na Univerzitetu Otago na Novom Zelandu, koji nije bio uključen u studiju.

U januaru ove godine je komisija sastavljena od međunarodnih eksperata "otkrila" kako da spase planetu, ljudske živote i da nahrani milijarde gladnih, i osmislila je "Planetarno zdrav način ishrane".

Ovaj jelovnik podrazumeva pre svega drastično smanjenje crvenog mesa u ishrani, ali eksperti ističu da meso ne treba u potpunosti izbaciti iz ishrane, kao ni mlečne proizvode, ali tvrde da je neophodno da ljudi više koriste povrće, voće, mahunarke i orašaste plodove.

Stil.kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs