za bolju planetu

Ova hrana će spasiti planetu: Precizan jelovnik svetskih eksperata!

"Planetarno zdrav način ishrane", koji su osmislili eksperti, zahteva pre svega drastično smanjenje crvenog mesa u ishrani

Nutricija
14:40h Autor:
Foto: Profimedia

Komisija sastavljena od međunarodnih eksperata "otkrila" je kako da spase planetu, ljudske živote i da nahrani milijarde gladnih.

 

"Planetarno zdrav način ishrane", koji su osmislili eksperti, zahteva pre svega drastično smanjenje crvenog mesa u ishrani.

 

10 biljaka koje mogu potpuno da zamene meso: Ako želite da smršate, jedite ovo!

foto: Profimedia

Kako piše britanski Gardijan, nov način ishrane otkloniće opasnost od ekološke katastrofe do koje bi došlo zbog rasta svetske populacije, a povoljno će uticati na uzgoj stoke, klimatske promene, zagađenje reka i okeana...

 

Eksperti kažu da meso ne treba u potpunosti izbaciti iz ishrane, kao ni mlečne proizvode, ali tvrde da je neophodno da ljudi više koriste povrće, voće, mahunarke i orašaste plodove.

 

Prema njihovim propačunima, stanovništvo Severne Amerike, recimo, trebalo bi da smanji unos crvenog mesa čak za 84 odsto, a da istovremeno šest puta više koristi u ishrani pasulj i sočivo.

 

Pasulj dijeta: Najbolji zimski režim ishrane - kilogrami nestaju, organizam se oporavlja! (JELOVNIK)

foto: Shutterstock

Kod Evropljana to izgleda ovako: oni bi trebalo da jedu 77 odsto manje crvenog mesa, a 15 puta više orašastih plodova i mahunarki.

 

Stanovnici istočne Azije trebalo bi da manje jedu ribu, a Afrikanci da smanje količine skrobnog povrća.

 

I da nije reč o očuvanju planete, napominju eksperti, ovakav će način ishrane godišnje sačuvati bar 11 miliona života, jer je spas od smrti izazvane nezdravom ishranom.

Oni upozoravaju da je sadašnji način ishrane neodrživ, jer vodi sve većim zdravstvenim problemima i sve izraženijem globalnom zagrevanju, a imajući u vidu da će do 2050. godine na Zemlji živeti deset milijardi ljudi.


U tom smislu, a i da bi sistem ishrane koji su osmislili imao efekta, eksperti predlažu da se posebno oporezuje crveno meso, a stanovnicima planete savetuju da smanje i količine ribe i piletine u ishrani, te da što više jedu mahunarke, leblebije, voće i povrće i to svakodnevno.

 

Mahunarke, zeleniš, maslinovo ulje: Ovo je hrana za lakše začeće

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs