Saveti

Ovaj položaj najviše uništava kičmu: Sprečićete trajno ošetećenje, ako se pridržavate ovih pravila!

Bitno je da sledite jednostavna pravila i izbegnete ozbiljne probleme sa kičmom

Lepi & Zdravi
Autor:
Ovaj položaj najviše uništava kičmu: Sprečićete trajno ošetećenje, ako se pridržavate ovih pravila!
Foto: Profimedia

Jedan od najvećih oštećenja kičme nastaje od jednostavnog celodnevnog sedenja. Kada sedite, kičma trpi veća opterećenja nego kada stojite. Još je veće opterećenje za kičmu to što sedimo nagnuti napred. Tu tom položaju ivice pršljenova se približavaju i štipaju međupršljensku hrskavicu.

U suštini ova hrskavica je elastična i napravljena tako da može da podnese velika opterećenja ali tokom višesatnog sedenja na poslu, pritisak je 11 puta veći, imajući u vidu da se sedenje često nastavlja i kod kuće.

Kako onda objasniti činjenicu da nas leđa više bole kada stojimo nego kada sedimo?

Bol u donjem delu kičme često znaju da izazovu mišići koji su u stanju pripravnosti dok stojimo. Kada sednemo bol u kičmi popušta jer se mišići opuštaju. Kada osoba sedne, položaj se menja i bol se preusmerava, otuda i iluzija da bol popušta.

Nema zabušavanja: 7 pravila za efikasno vežbanje koje daje rezultate!

Kako pravilno da sedimo a da ne opteretimo kičmu?

Izbegavajte sedenje na mekom nameštaju. Da bi kičma trpela manje opterećenje, obavezno je sedenje na tvrdoj podlozi. Ako morate da sedite duže vreme, pratite ove instrukcije:

1. Kada sedite noge vam moraju dodirivati pod, tj. kolena moraju biti savijena pod pravim uglom. Ako ste niski i ne možete da sedite pravilno, pod noge stavite malu klupicu kako biste napravili odgovarajući oslonac.

2. Stolica mora da bude duboka maksimalno 2/3 dužine butine.

3. Ispod stola mora da bude dovoljno prostora da bi noge mogle normano i slobodno da se isprave i saviju.

4. Ako morate dugo da sedite, probajte da svakih 15 do 20 mintua ustanete i ponovo sednete ili barem na sekund promenite položaj nogu.

5. Leđa moraju da budu čvrsto naslonjena o naslon.

6. Pokušajte da sedite što uspravnije i pravilnije.

20 pravila sa Harvarda uz koje vežbanje postaje stil života: Podelite aktivnost, vodite dnevnik!

7. Ako morate da čitate na poslu, napravite stalak koji će da pridržava uređaj ili knjigu tako da bude u ravni sa vašim očima kako se ne biste saginjali i tako dodatno opterećivali kičmu.

8. Ako vreme provodite vozeći automobil, vodite računa da imate dobru potporu donjeg dela kičme. Danas postoje specijalno dizajnirani jastuci koji pružaju dobru podršku donjem delu kičme. Nakon par sati vožnje morate da se zaustavite i izađete iz kola i odradite nekoliko osnovnih vežbi kao što su okreti, čučnjevi, istezanje, trčanje u mestu....

9. Ako sedite ispred televizora dugo, morate da s vremena na vreme menjate položaj. Ustanite pa sedite, naslonite se na stolicu i udahnite duboko nekoliko puta.

Kako pravilno da stojimo a da ne opteretimo kičmu?

1. Promenite položaj svakih 15 minuta. Barem se premestite sa noge na nogu.

2. Ako je moguće - hodajte u mestu.

3. S vremena na vreme, istegnite se unazad, ispravite ruke i duboko udahnite.

4. Ako perete suđe ili peglate, s vremena na vreme premestite težinu sa jedne noge na drugu. Ukoliko patite od osteroporoze pametnije je da sedite dok peglate nego da stojite.

5. Tokom usisavanja najbolje bi bilo da koristite produžetke za usisivač kako biste se što manje saginjali. Kada usisavate ispod stola ili kreveta, kleknite, jer to je prirodniji položaj od savijanja.

6. Kada morate nešto da dohvatite, savijte se u kolenima i rukom se pridržite za stolicu ili zid kako biste što manje opteretili lumbalni deo kičme.

Pojedite pola kašičice dnevno ovog začina: Zamenjuje vežbanje, čuva srce od svih bolesti!

Hodanje u štiklama

Salonke, sandale sa štiklama, čizme sa visokim potpeticama su stvarno prelepe, ali i tako štetne za našu kičmu. Da je ljudskom telo potrebna štikla, priroda bi se za to već postarala. Štikla narušava stopalo menjajući biohemijsku strukturu i geometriju stopala. To dovodi do neravnomerne raspodele opterećenja na donji deo kičme. Dodajte tome i neki kilogram viška koji već imate i dobili ste hronični bol u kičmi.

Spavanje na krevetu

Krevet ne sme da bude mekan, ali isto tako ne sme da bude ni tvrd. Čvrstina kreveta mora da bude umerena, tako da kada legnete na leđa kičma može da zadrži svoj prirodni oblik.

(Stil.kurir.rs)

7 navika koje uništavaju stopala: Vežbanje bez obuće i izbegavanje čarapa ne donosi ništa dobro!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs