Vredi probati

20 pravila sa Harvarda uz koje vežbanje postaje stil života: Podelite aktivnost, vodite dnevnik!

Lakše ćete održavati motivaciju za vežbanje ukoliko to radite sa prijateljima, a poželjno je i iskoristiti pauzu za ručak za šetnju, a ne za sedenje
Lifestyle 19.10.2014. - 14:35h
Foto: Shutterstock

Verovatno ste jedna od onih osoba koje su i po nekoliko puta rekle "Od ponedeljka počinjem da vežbam", koja stalno govori sebi da mora biti aktivnija, kako zbog zdravlja, tako i zbog izgleda. Samo nikako da počnete.

 

Uvek se ispreči nešto što nas natera da odustanemo - obaveze, izlasci, posao ili jednostavno nedostatak motivacije i volje. Zato vam prenosimo 20 pravila koja su ustanovili naučnici sa Univerziteta Harvard, koja će pretvoriti vežbanje u stil života!

 

OVDE pročitajte kojih 6 stvari vas sprečavaju da vežbate i kako to da prevaziđete!

 

1. Birajte aktivnosti koje volite

 

Mnogo različitih aktivnosti se smatra vežbom: ples, šetanje, baštovanstvo, joga ili igranje košarke. Kako biste se lakše naterali na vežbanje, birajte ono što volite. Takođe, birajte aktivnosti koje odgovaraju vašoj ličnosti. Ako vam odlazak u teretanu nije prijatan, a uživate u vožnji bicikla, idite na posao na dva točka!

 

12 razloga zašto je dobro voziti bicikl, saznajte OVDE.

 

2. Podelite aktivnost

 

Ne morate vežbati pola sata na dan odjednom. Vežbajte desetak minuta kad se probudite, desetak minuta u pauzi za ručak i desetak minuta pre večernjeg tuširanja. Nećete ni primetiti, a skupićete pola sata preko potrebne aktivnosti.

 

3. Vežbajte sa prijateljima

 

U održavanju motivacije za vežbanje pomoći će i prijatelj, koji će vas podstaći na vežbanje i onda kad niste raspoloženi.

 

4. Neka bude energično

 

Kad hodate, hodajte energično, jer će to više pomoći u održavanju optimalne telesne težine nego lagana šetnja. Hodajte kao da imate sastanak i shvatili ste da malo kasnite, a možete i brojati korake tokom minuta: 120-135 koraka po minuti odgovara tempu kojim ćete preći između pet i šest kilometara za sat vremena - proverite da li je to i vaš slučaj. Ako ne hodate tako brzo, pokušajte da praktikujete intervale tokom šetnje, pa minut hodajte brže, a potom tri-četiri minuta sporije.

 

OVDE otkrijte 11 zdravstvenih razloga zašto je najbolje pešačiti do posla!

 

5. Pauza za ručak nije samo za jelo

 

Nemojte iskoristiti celu pauzu za ručak sedeći, ako inače radite posao koji podrazumeva sedenje. Prošetajte od 15 do 20 minuta, sami ili sa kolegama, a nakon toga uživajte u obroku.

 

6. Isprobajte brojač koraka

 

Brojači koraka nisu skupi i jednostavni su za korišćenje, a omogućavaju vam da pratite dnevnu aktivnost. Cilj je da napravite 7000 koraka (ili više) baš svaki dan.

 

7. Penjite se stepenicama

 

Umesto lifta i pokretnih stepenicama, koristite obične stepenice kad god je to moguće.

 

8. Isključite televizor, računar i pametni telefon

 

Ako se odreknete vremena koje provodite gledajući u ekran, manje ćete sedeti. Zamenite to vreme aktivnim vremenom - idite na trening ili bar malo počistite po kući.

 

Kako svetlost tehnoloških uređaja izaziva gojaznost, pročitajte OVDE - naučno dokazano!

 

9. Stanica manje za više zdravlja

 

Ako na posao putujete javnim prevozom, siđite stanicu ili dve ranije i prepešačite ostatak puta.

 

10. Tražite najudaljeniji parking

 

Ako na posao idete automobilom, namerno parkirajte dalje od zgrade. Iako se možda ne čini mnogo, tokom dana, nedelja i meseci nakupiće se sati hodanja.

 

11. Napravite sopstvenu teretanu

 

Razmislite o kupovini sprava za vežbanje poput trake za trčanje ili sobnog bicikla. Možete birati jeftiniji model, a biće vam praktično, jer ćete vežbati i onim danima kad vam se ne izlazi iz kuće zbog kiše, snega ili previše vrućine.

 

OVDE otkrijte kako da iskoristite kišu na najbolji mogući način!

 

12. Neka bude zabavno

 

Oprobajte se u sportu kojim se inače ne bavite, poput tenisa ili vožnje rolera. Što više uživate u vežbanju, to je verojatnije i da ćete nastaviti sa vežbanjem.

 

13. Trening pretvorite u druženje

 

Izađite u šetnju ili trčite sa najboljom prijateljicom, suprugom ili članom porodice. Povedite i ljubimca!

 

14. Isprobajte grupno vežbanje

 

Raspitajte se koje časove nude u lokalnoj teretani ili obližnjem studiju za jogu. Možda će vam to što će neko drugi osmisliti trening i voditi vas biti dovoljna motivacija za redovno vežbanje.

 

A koje su ključne vežbe za žene, pogledajte OVDE.

 

15. Pretvorite vreme u kojem sedite u vreme za vežbanje

 

Ako ste previše zauzeti, pretvorite neku sedeću aktivnost u vreme za vežbanje. Vozite sobni bicikl dok gledate seriju, čitate ili razgovarate na telefon.

 

16. Vodite dnevnik vežbanja

 

Ako imate crno na belo svu količinu aktivnosti koju odradite tokom dana, to će vam pomoći da budete istrajniji.

 

17. Za manje udaljenosti hodajte ili vozite bicikl

 

Za udaljenosti koje su kraće od dva kilometra ne sedajte u automobil. Vežbaćete, a usput ćete odraditi i neku od dnevnih obveza poput odlaska u prodavnicu.

 

Kristina Vargas inspiriše milion ljudi na Fejsbuku! Kako je ona postigla savršen izgled, saznajte OVDE.

 

18. Tražite pomoć stručnjaka

 

Neka vam lični trener pomogne tokom nekoliko treninga kako biste dobili više samopouzdanja za samostalno vežbanje.

 

19. U dnevni plan ubacite i vežbanje

 

Baš kao što u rokovnik upisujete sve dnevne obveze, upišite i trening. Tako ćete osloboditi vreme i prostor za vežbanje.

 

20. Nagradite se

 

Postavite kratkoročne ciljeve i nagradite se kad ih ostvarite. Ali, pokušajte da se nagradite stvarima vezanim za fitnes, poput nove trenerke ili merača pulsa.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...