Olakšajte put trudnoći

Mahunarke, zeleniš, maslinovo ulje: Ovo je hrana za lakše začeće

Otkrijte koje grupe prehrambrenih proizvoda će vam pomoći da brže i lakše ostanete u drugom stanju
Trudnoća
21:48h Autor:
Mahunarke, zeleniš, maslinovo ulje: Ovo je hrana za lakše začeće
Foto: Thinkstock

Namirnice koje su u manjoj ili većoj meri preporučljive u toku trudnoće odavno su poznate, ali se, čini se, nedovoljno govori o hrani koja pomaže začeće. Bilo da tek počinjete svoj put ka zasnivanju porodice ili već neko vreme radite na tome da postanete majka, određena vrsta hrane olakšaće ovaj proces. Jednostavnim i sitnim promenama u svom svakodnevnom jelovniku možete povećati verovatnoću da ostanete u drugom stanju, prenosi Yumama.com.

Režim ishrane, naime, igra jednu od ključnih uloga u sposobnosti reproduktivnih organa za začeće. Uz to, namirnice koje će vam pomoći da postanete roditelj naučnici preporučuju kao važan deo jelovnika za vreme same trudnoće, zbog čega nećete, nakon saznanja da ste trudni, morati da pravite drastične promene u svom načinu života. Dakle, nakon što ste se odrekli svih mogućih poroka – cigareta, alkoholnih pića i kofeina, vreme je da svoj svakodnevni meni obogatite sledećim namirnicama:

Mahunarke

Naučnici s harvardske Škole za javno zdravlje sproveli su istraživanje u kojem je učestvovalo gotovo 19.000 medicinskih sestara koje su u tom trenutku pokušavale da začnu. Istraživanjem je utvrđeno da su sterilitetu sklonije žene koje protein unose pre svega namirnicama životinjskog porekla, dok žene koje konzumiraju biljne proteine lakše postaju majke.

Sladoled

Medicinska istraživanja su pokazala da su punomasno mleko i proizvodi napravljeni od njega (poput sladoleda!) odličan borac za zdravlje jajnika. S druge strane, obrano mleko postiže sasvim suprotno. Stručnjaci još uvek ne mogu da utvrde tačan uzrok ovakvog delovanja mleka, ali doktor Čavaro, profesor ishrane i epidemiologije u Školi za javno zdravlje, veruje da konzumiranja mleka niže masnoće za rezultat daje promenu u ravnoteži polnih hormona.

Zeleniš

Spanać, zelena salata, rukola, brokoli i drugo zeleno povrće sadrže visoku koncentraciju folne kiseline, za koju je brojnim istraživanjima utvrđeno da pozitivno utiču na ovulaciju. Ove namirnice smanjuju verovatnoću za spontani pobačaj i nastanak mogućih genetskih problema kod ploda. Uz to, zeleno povrće se preporučuje i muškarcima jer folna kiselina poboljšava i zdravlje spermatozoida.

Seme bundeve

Ono je bogato gvožđem koje se nalazi u određenim biljkama, a naučno je utvrđeno da se verovatnoća za začeće povećava za oko 40 procenata kod žena koje redovno konzumiraju povrće koje sadrži gvožđe.

Hleb od celog zrna

Sirovi ugljeni hidrati vare se daleko duže od prerađenih, čime se održava ravnoteža nivoa insulina u krvi. Povišen insulin, naime, otežava rad hormonima zaduženim za sposobnost reprodukcije, što za posledicu ima teži put ka trudnoći. U jednom holandskom istraživanju, u kom je učestvovalo 165 parova i koje je trajalo oko šest meseci, utvrđeno je da će samo pedeset procenata žena s visokim nivoom šećera u krvi uspeti da zatrudni. Zato, ukoliko pokušavate da postanete majka, izbegavajte svetliji hleb i beli prinač.

Maslinovo ulje

Ovo ulje je mononezasićena mast koja smiruje zapaljenske procese (za koje je dokazano da negativno utiču na ovulaciju, začeće i rani razvoj embriona) u organizmu. Uz to što je koristan, veoma je prijatnog ukusa, a možete ga koristiti kao začin u salati ili za kuvanje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs