Korisno znati

Kako sprečiti opadanje kose: Kamilica, kopriva i jabukovo sriće pomažu!

Ukoliko gubite više od 60-100 dlaka dnevno, najverovatnije imate problem s pojačanim opadanjem kose.
Nega
12:26h Autor:
Kako sprečiti opadanje kose: Kamilica, kopriva i jabukovo sriće pomažu!
Foto: Shutterstock

Opadanje kose kod žena je prilično slabije zastupljeno nego kod muškaraca. Ukoliko gubite više od 60-100 dlaka dnevno, najverovatnije imate problem s pojačanim opadanjem kose. Pre nego što započnete s primenom odgovarajućih mera, neophodno je otkriti uzrok ove pojave.

Uzroci opadanja kose kod žena Ponekad uzroci za naglo opadanje kose kod žena mogu biti sasvim bezazleni: hormonalne promene, starenje, suviše hlorisana voda, stres i umor, neadekvatna ishrana, manjak gvožda u ishrani...No, gubitak kose može biti i znak nekog ozbiljnijeg oboljenja, pa je utvrđivanje porekla poremećaja najvažniji korak u određivanju adekvatne terapije.

Opadanje kose nakon porođaja: Kada je žena u drugom stanju, jajnici luče veliku količinu progesterona i dlaka koja „redovno“ opada ostaje u takozvanoj telogenoj fazi. Nakon porođaja dolazi do naglog pada ženskih hormona u organizmu, a samim tim i do masivnog opadanja kose, čak i ćelavosti na pojedinim delovima glave. Ipak, nema razloga za zabrinutost, jer vlasi posle nekog vremena ponovo izrastaju.

Tajne savršene kose Kejt Midlton: 3 trika za kovrdže kao iz frizerskog salona!

Sezonsko opadanje kose kod žena

: Kod čak 20 odsto populacije javlja se tkz. sezonsko opadanje kose, naročito tokom septembra i oktobra, i u proleće. Na sreću, to kratko traje i ne ostavlja ozbiljnije posledice.

Jako opadanje kose zbog stresa nakon dijeta: Danas se sve veći broj ljudi podvrgava rigoroznim instant dijetama kako bi brzo redukovali telesnu težinu, što predstavlja veliki stres za organizam. Zbog toga često dolazi do deficita proteina i, posledično, gubitka kose, koji je u ovom slučaju nepovratan, a do sličnog problema može dovesti i nedostatak cinka i vitamina B grupe. Znatan gubitak kilograma ume da poremeti menstrualni ciklus i uzrokuje gubitak kose kod žena i neretko se javlja pojačana maljavost na licu. S druge strane, zdrava, izbalansirana i raznovrsna ishrana znatno poboljšava kvalitet dlake.

Drevni ruski recept: Dlačice sa lica i tela nestaju kao rukom odnešene!

Policistični jajnici kao uzrok opadanja kose: Kod žena koje imaju sindrom policističnih jajnika i višak muških hormona neretko se javlja takozvana androgena alopecija - proređenost kose muškog tipa. Vlas postaje slabija i kosa je proređena u čeonom delu, a ukoliko se terapija započne na vreme, proces se može zaustaviti. Ukoliko dođe do potpune atrofije korena, kosa se nepovratno gubi.

Opadanje kose kod žena kako sprečiti

Kao prvo i najvažnije, nikako nemojte da paničite kad primetite da gubite kosu, jer je to ubedljivo najgore što možete sebi da uradite. Saberite se, pokušajte da ostanete staložene i mirne, koliko god to delovalo teško, jer samo tako ćete moći da rešite ovaj problem.

Šta treba da radite: Čim primetite da vam kosa pojačano opada, trebalo bi da se konsultujete s dermatologom koji će utvrditi uzrok i uključiti potrebnu terapiju. U terapiji se mogu koristiti hormoni, vitamini, minerali, ali potrebno je lečiti i osnovno oboljenje. Postoji čitav spektar preparata za poboljšanje kvaliteta vlasi, ali treba znati da šamponi protiv opadanja kose nisu naročito efikasni i ne predstavljaju zvaničnu medicinsku terapiju. Naravno, opadanje kose kod žena može da se spreči i prirodnim sredstvima koja istovremeno jačaju vlasi i ubrzavaju njihov rast.

Frizura je podmladila bar 20 godina: Drastična razlika za samo jedno popodne! (VIDEO)

Ulje protiv opadanja koseNeki protiv opadanja kose koriste amla ulje, koje se danas može nabaviti u apotekama. Potrebno je da se umasira u kosu s vremena na vreme, a za bolji efekat pravi se mešavina od jednakih delova ekstrakta amle i svežeg limunovog soka. Takođe, dobre rezultate u lečenju opadanja kose imaju i eterična ulja poput žalfije, lavande i ruzmarina, koja uspostavljaju balans i sprečavaju zgušnjavanje membranskog tkiva oko folikula dlake, što može biti jedan od uzroka gubitka kose.

Pre nanošenja ulja, kosa se mora dobro oprati da bi se eliminisali ostaci šampona i drugih sredstava, te je preporučljivo u tu svrhu isprati je jabukovim sirćetom. Rastvor za ispiranje kose se pravi tako što se decilitar jabukovog sirćeta pomeša s litrom vode. Kosa se ispere i osuši, a zatim se nanose ulja, pojedinačno ili u kombinaciji. Takođe, dobro se pokazalo i ricinusovo ulje protiv opadanja kose.

Kosa govori u vaše ime: Evo kako muškarci doživljavaju ženske frizure!

Hrana protiv opadanja kose

Pojačano opadanje kose kod žena zahteva i potpuno drugačiji pristup ishrani. Tako da je u slučaju problema sa gubitkom kose, poželjno jesti što više svežeg sezonskog voća i povrća i piti sveže ceđene sokove, naročito od šargarepe, zelene salate i alfa-alfa klica (stručnjaci smatraju ovaj napitak najboljom hranom za kosu). Za preventivu je najbolja preporuka je da se jede ekološki uzgojena hrana, dok se industrijska potpuno treba izbaciti iz jelovnika.

Ekstrakt lista korijandera preporučljivo je redovno utrljavati u vlasište, na mesta s proređenom kosom.

Slično deluje i kokosovo mleko. Nahranite kosu vitaminom E koji je neophodan za brzi rast kose jer podstiče cirkulaciju u vlasištu. Najbolje je uzimati ga kroz hranu (bademi, biljna ulja, kikiriki, semenke).

Unosite dovoljno vitamina C koji pozitivno utiče na zdravlje vlasišta. Agrumi, pomorandže i limun, posebno su bogati vitaminom C, kao i zelena i crvena paprika. Izbegavajte alkoholna pića jer podstiču opadanje kose kod žena tako što usporavaju rast vlasi..

Sve primene moćnog jabukovog sirćeta: Kao lek se koristi 10.000 godina unazad!

Prirodni preparati protiv opadanja koseDanas je na tržištu prisutno izuzetno puno preparata za ovu namenu. Cene su raznolike od pristupačnih i jeftinih do veoma skupih. Mi ćemo vam ovom prilikom dati nekoliko proverenih prirodnih recepata protiv opadanja kose..

Ispiranje kose čajem od kamilicePosle svakog pranja, kosu isperite čajem od kamilice: 4 kašike sušenih cvetova preliti litrom vrele vode i nakon 10 minuta procediti. Kada se čaj prohladi, isperite kosu. Osim kamilice može se koristiti i kopriva, naizmenično list i koren.

Kopriva protiv opadanja kose - sedmodnevna terapijaLitrom ključale vode preliti 500 g svežih listova koprive, ostaviti da odstoji poklopljeno pola sata i procediti. Dobro iscediti listove koprive da bi koncentrat bio što gušći i dodati 2 dl ricinusovog ulja. Ovako pripremljen preparat držati u flaši i dobro promućkati pre upotrebe. Utrljavati ga u koren kose tri puta dnevno tokom sedam dana.

Soda bikarbona za lepši izgled i zdravo telo: Nema štetna dejstva, a daje odlične rezultate!

Losion protiv opadanja kose:

U pola litra destilovane vode staviti 100 g koprive i kuvati 20 minuta, potom dodati 25 g kamilice i ostaviti da odstoji osam sati. Tečnost procediti i sipati 200 g vinskog sirćeta. Losion utrljavati svako veće u koren kose.

Ricinusovo ulje protiv opadanja kosePomešati po kašiku ricinusovog ulja i soka od limuna i crnog luka. Ovom smešom izmasirati kožu glave, staviti najlonsku kapu i ostaviti da deluje oko sat vremena. Nakon toga oprati kosu. Tretman ponavljati mesec dana pre svakog pranja kose.

Nije prala kosu 31 dan: Evo šta joj se desilo nakon eksperimenta! (FOTO)

Dodatni saveti:

Prestanite da pušite – duvan smanjuje protok krvi u vlasištu, što usporava rast kose, isto važi i za alkohol -smanjite ga i vremenom potpuno izbacite iz upotrebe.

Zaštitite kosu od stresa – vitamini B kompleksa neophodni su za brzi rast kose jer poboljšavaju cirkulaciju krvi u vlasištu i ublažavaju stres. Pijte mnogo vode jer ona čini četvrtinu strukture vlasi ,što je veoma važno za opadanje kose kod žena. Konzumirati oko 8 čaša vode dnevno, najbolje izvorske.

Korisno je što češće masirati koren kose, kako bi se ubrzala cirkulacija, najbolje sokom isceđenim iz listova oraha ili lavande, pomešanim s istim količinama glicerina. Umesto soka, mogu se koristiti ulja ovih biljaka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs