Učite od najboljih

25 godina drže rekord u dugovečnosti i mladolikosti: 7 tajni Japanki koje izgled i zdravlje dovode do perfekcije!

Strogo se drže principa Kacuzo Niši, a za to postoji fenomenalan razlog

Fitnes
13:17h Autor:
Foto: Shutterstock

Da li znate da žene iz Japana već 25 godina drže svetski rekord u dugovečnosti? One ne stare i neprestano oduševljavaju svet fizičkim izgledom, čak i u poznim godinama.

 

Ovaj podatak i ne treba da čudi, budući da je Japan nacija poznata po stilu života u koji je duboko ukorenjena zdrava ishrana i fizička aktivnost.

 

Ipak, Japanke ne gube sate i sate u teretani, one se pridržavaju principa "Kacuzo Niši" - 7 vežbi koje istovremeno oblikuju telo, ali i oslobađaju od bolova i podstiču pravilan rad unutrašnjih organa!

Kako je nastao Kacuzo Niši

 

Ime nosi po japanskom dečaku rođenom veoma lošeg zdravlja. Kada je napunio 20 godina, dijagnostikovana mu je smrtonosna bolest i predvižen vrlo kratak život. Shvatio je da nema šta da izgubi, pa je, umesto da odustane, sam osmislio originalni sistem "izgradnje" zdravlja i doživeo čak 75 godina!

 

Taj sistem uključuje sledećih 7 vežbi: 

 

1. "Klaćenje" nogama

 

Ova vežba pomaže da se pojača cirkulacija u nogama i spreči bol i umor u donjim ekstremitetima.

 

Kako se izvodi: Lezite na stomak, na tvrdu površinu (pod je idealan). Savijte kolena, podižući stopala u vis, opustite noge i pomerajte ih gore-dole, tako što ćete ih spuštati gotovo do poda i podizati što bliže zadnjici. Osim zdravstvenog benefita, ova vežba će lepo oblikovati vaše listove i deo zadnje lože.

 

Počnite da se umivate kiselom vodom: Trik za lepotu kojim se služe Japanke i Korejke - žene sa najlepšom kožom na svetu!

foto: Shutterstock

2. Malo drugačiji trbušnjaci

 

Ova vežba popravlja držanje, ali i cirkulaciju u predelu vrata i kičme.

 

Kako se izvodi: Lezite na leđa na tvrdu površinu, licem okrenutim ka plafonu. Opustite se, savijte noge u kolenima, blago ih razmaknite, a stopala zalepite za pod.  Lagano krenite da vučete stopala što bliže možete ka zadnjici, ne odvajajući ih od poda. Polako izdignite glavu i pokušajte da dodirnete kolena dlanovina. Kičma je sve vreme zalepljena za pod. Ostanite u ovoj pozi što duže možete, pa se vratite u početni položaj i opustite. Ponovite nekoliko puta. Ova vežba će vam zategnuti trbušne mišiće, a uključiće se i mišići zadnjice.

foto: Shutterstock

3. "Brodić"

 

Ova vežba je naročito dobra za žene nakon porođaja, kada su mišići znatno oslabili. Takođe poboljšava balans, varenje i pomaže sagorevanje sala na stomaku.

 

Kako se izvodi: Lezite na leđa, sastavite noge, a ruke stavite pored tela tako da dlanovi budu okrenuti ka dole. Brojte do 4 i podižite noge sa prstima istegnutim ka napred. U isto vreme podižite gornji deo tela, prstima dodirnite kolena sa bočne strane i ostanite u ovom položaju koliko možete. Uradite do 10 ponavljanja, a svakako počnite sa manje. 

 

Nije vam potrebna teretana: Evo kako da smršate i oblikujete telo na ulici!

foto: Shutterstock

4. Savršeno istezanje

 

Pomaže u eliminisanju bola u leđima i jača krvne sudove.

 

Kako se izvodi: Stanite uspravno i raširite noge koliko god možete. Stopala moraju da budu paralelna. Ruke stavite pozadi, isprepletite prste i vucite ka iza. Lahano savijajte leđa i glavu unazad. Kad dostignete maksimum, opustite ruke. Polako se okrenite ulevo, pa udesno. Kad osetite da više ne možete, lagano se vratite u početni položaj, ali pre toga opet sastavite ruke.

foto: Shutterstock

5. Neobični leđnjaci

 

Ova vežba je vrlo efikasna u skidanju naslaga sa stomaka, a pritom pomaže zdravlju kičme i popravlja cirkulaciju.

 

Kako se izvodi: Lezite na leđa na tvrdu površinu i opustite telo. Ruke stavite iza glave kao kada radite leđnjake. Lagano podignite telo u sedeći položaj, tako da vam telo bude postavljeno pod pravim uglom. Nastavite da se savijate prema nogama koliko god možete i zadržite malo položaj, pa opet lagano lezite.

 

Stomak uz snova: 23 minuta vežbanja za savršene trbušnjake!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Melissa Greenwood (@mrg317) on

6. Savijanje

 

Ova vežba olakšava bol u leđima i nogama, a zateže mišiće zadnje lože.

 

Kako se izvodi: Stanite uspravno, ruke stavite na struk i krenite lagano da se savijate ka napred, opustite ruke i probajte da dodirnete pod. Opustite se potpuno, pa se vratite u početni položaj, što manje savijajući leđa. Nagnite se ulevo, pa udesno, pa se opet lagano vratite u početni položaj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LAAIN (@laainsport) on

 

7. "Čvor"

 

Ova vežba je malo zahtevnija, ali vrlo efektivna - smanjije masnoće na butinama, olakšava bol u donjem delu leđa i poboljšavlja disanje.

 

Kako se izvodi: Kleknite na kolena. Zabacite glavu unazad i rukama uhvatite skočne zglobove. Zadržite položaj 5 sekundi, pa se vratite u početni položaj. Ponovite do 10 puta, u zavisnosti od kondicije i godina.

 

(Stil.kurir.rs)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fuerteventura Photographer (@yogainphotos) on

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs