KOLIKO KORAKA JE POTREBNO DNEVNO DA PREĐEMO KAKO BISMO SPREČILI BOLESTI: Naučnici došli do magičnog broja

Skoro svako od nas na telefonu ili satu ima merač koraka na osnovu kojeg pratimo koliko smo danas prepešačili. Da li ste zanli koji je to broj koraka neophodan za zdrav organizam?

Fitnes & Nutricija
14:32h Autor:
KOLIKO KORAKA JE POTREBNO DNEVNO DA PREĐEMO KAKO BISMO SPREČILI BOLESTI: Naučnici došli do magičnog broja
Foto: Shutterstock

Svakodnevna šetnja od 21 minuta može za 30 odsto umanjiti rizik od srčanih bolesti, naglasili su istraživači sa Harvarda. Postoje i naznake da hodanje može umanjiti rizik od dijabetesa, kancera, sniziti krvni pritisak, nivo holesterola i očuvati naše mentalne kapacitete.

Hodanje se preporučuje svima bez obzira na godine i istoriju bolesti, prenosi Eklinika.

"Svakodnevno hodanje je odličan oblik vežbanja koji jača srce i smanjuje kardiovaskularne smetnje, a često je u korelaciji sa drugim zdravim navikama," kaže dr Tamanna Singh kodirektor centra za sportsku kardiologiju na Cleveland Clinic.

Hodanje, Pešačenje
foto: Shutterstock

I pored toga što se obično hodanje ne može staviti u istu ravan sa kardio vežbama ili trčanjem, ono je jednako dobro za organizam, pa se preporučuje osobama svih uzrasta i skoro bez obzira na zdravstveno stanje.

"Svako ima koristi od hodanja. Osobe koje imaju minimalni kardiovaskularni rizik mogu prevenirati na ovaj način razvoj bolesti. Onima koji pate od ozbiljnijih stanja kao što su visok krvni pritisak, holesterol, dijabetes, gojaznost preporučuje se hodanje kao najbolji način da kontrolišu svoju bolest i spreče moždani ili srčani udar," navodi Singh.

21 minut magičan broj

Otprilike 21 minut može biti magični broj. I svakodnevno hodanje na kratke staze ima svoje prednosti. Sprečava dugotrajno sedenje. Posebno se preporučuje osobama koje rade od kuće. Produženo sedenje utiče na telo i veoma je loše, posebno kod osoba koje ne praktikuju nikakav oblik vežbanja.

Ukoliko nam nedostaje motivacija, uvek je lakše u društvu, pa se savetuje šetnja sa prijateljima. Početne šetnje ne treba da budu praćene brzim tempom. Tokom šetnje možemo da slušamo omiljeni podkast, muziku, audio knjigu.

I samo jedan minut brzog hoda je dobar

Ukoliko niste u stanju da uskladite sve dnevne obaveze sa 21 minutom hoda i to je u redu. Pokušajte sa kraćim vremenskim intervalima.

Čak i brza jednominutna šetnja je dobra, navode stručnjaci sa Harvard Health. Studija Univerziteta Juta (University of Utah) otkrila je da su žene, koje su po nekoliko minuta dnevno hodale maksimalnom brzinom, za 5 odsto smanjile rizik od gojaznosti.

Preporuka stručnjaka:

Ideja je da vaš sat ili telefon na kraju radnog dana pokaže oko 10 000 pređenih koraka. To je optimalan broj neophodan za vitalnost i zdravlje celog tela. Naravno da se više vrednuje kontinuirana šetnja, kao i brzo hodanje, ali poenta je da se što više krećete.

Međutim, ne možete se osloniti samo na 10.000 koraka dnevno i ne raditi ništa drugo po pitanju zdravlja. Redovna ishrana, redovna zdravstvena kontrola kod doktora su presudne.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs