velika promena

Promeniće vam se život na bolje: Koštaće vas samo 20 sekundi, a učinićete veliku uslugu svom telu!

U nastavku pročitajte šta za sebe možete učuniti u 13 različitih vremenskih termina

Fitnes & Nutricija
20:11h Autor:
Promeniće vam se život na bolje: Koštaće vas samo 20 sekundi, a učinićete veliku uslugu svom telu!
Foto: Shutterstock

Pronaći vreme za vežbanje nije lako. Na putu nam stoji posao, porodične obaveze i trošak. Ali, postoje načini kako pronaći vreme i pored svih ovih razloga.

20 sekundi

Mnogi ljudi treba da skupe puno hrabrosti samo da bi se pokrenuli i otišli na trčanje. Ako sebi date 20 sekundi za hrabrost to je već veliki korak.

Iskoristite ih za kratko guglanje plana vežbanja ili za ulazak i izlazak iz teretane. Ponekad je i ulazak za teretanu pobeda za vas.

30 sekundi

Svi ste čuli za plank, vežbu koja aktivira celi niz mišića. Iako je 30 sekundi planka teže nego što se čini, ova vežba će vam pomoći da poboljšate vaše držanje i fleksibilnost.

Osim toga, plank je dobra pomoć u sagorevanju kalorija.

Jedan minut

Savodnevno šprintanje koje traje tek jedan minut može mnogo da pomogne u gubitku masnoće, izgradnji mišića i povećanju brzine kojom vaše telo sagoreva kalorije dok odmarate.

I maratonci u svoje treninge redovno uključuju "kratka rafalna trčanja", poznata kao fartlek, jer im poboljšavaju brzinu i kardiovaskuarnu kondiciju.

Nema zabušavanja: 7 pravila za efikasno vežbanje koje daje rezultate!

foto: Shutterstock

Tri minuta

Ako je vaš cilj jednog dana napraviti zgib, dobra ideja je da za početak u ruke zgrabite tegove i s njima krenite u šetnju.

Nosite ih u ruci i svaku nedelju vaš će stisak biti sve snažniji.

Četiri minuta

Četiri minuta dovoljna su za tabata trening. Reč je o vežbanju koje uključuje intervale od 20 sekudni intenzivnog vežbanja nakon kojih sledi 10 sekundi pauze. Ponovite to osam puta.

Pet minuta

Pet minuta biće vam dovoljno da se pre spavanja pripremite za sutrašnje vežbanje. Alarm stavite na drugi kraj sobe kako ga ne biste samo ugasili i ostali u krevetu. Pored kreveta pripremite odeću i trenerku za vežbanje. Ujutro kada ih ugledate dobićete podsticaj da umesto ostanka u krevetu izaberete odlazak na trening.

Kako vežbanje može da vas učini starijim: Cake koje morate da izbegnete!

foto: Shutterstock

10 minuta

Umesto liftom na peti, šesti, sedmi, krenite pešaka. Na taj način učinićete dobro svom karidovaskularnom zdravlju, a tu su i druge koristi za nivo holesterola i telesnu težinu. Ako to postanue vaš redovni izbor vrlo brzo ćete osetiti pozitivne promene.

30 minuta

Izađite iz busa ili tramvaja nekoliko stanica pre vaše kuće i hodajte. Ako ste od posla udaljeni nekoliko kilometara, ostavite auto na parkingu i prošetajte. Šetnja od 30 minuta svaki dan donijeće vam niz koristi.

Sat vremena

Za zdravlje je osim kretanja bitna i ishrana. Odvojite vreme za pripremu zdravih obroka. Za vikend pripremite obroke za nekoliko dana. Ako se pobrinete da u niti jednom trenutku ne budete gladni, vaši izbori će biti zdraviji kada je u pitanju hrana.

Devet nedelja

Dovoljno je da se kao početnik pripremite za trku od 5 kilometara. Kada budete spremni prijavite se na neku trku. Neće vam biti žao.

66 dana

Često se kaže da je potreban 21 dan kako bi se stvorila navika. Ali, naučnici s londonskog Univerziteta koji su proučavali formiranje navika otkrili su da je prosečno vreme potrebno da neka radnja postane automatska 66 dana.

Ukoliko želite popraviti svoje zdravlje tako što ćete piti samo vodu ili redovno jesti voće, pokušajte da se toga držite barem dva meseca kako bi vam postalo navika.

Neobičan način da dobijete motivaciju za vežbanje: Proveren recept Sofije Vergare! (FOTO)

foto: Shutterstock

16 nedelja

Ako ste uspešno istrčali onih 5 kilometara i ta vam dužna više ne predstavlja nikakav problem, 16 nedelja bi trebalo da bude dovoljno vremena da se pripremite za prvi polumaraton. Zamislite kako je tek dobar osećaj kada stignete na cilj nakon 21 istrčanog kilometra.

Šest meseci do godinu dana

Pokušajte da prestanete da pušite. Kapacitet pluća ključan je za vežbanje, kao i funckcija srca i transport kiseonika, a na sve to utiče pušenje.

Iako će vam verovatno biti potrebno neko vreme da izbacite ovu naviku iz vašeg života (prema nekim istraživanjima pušači pokušavaju prestati u proseku 30 puta pre uspeha), na kraju ćete biti zahvalni sebi.

Rizik od srčanih bolesti prepolovi se nakon godinu dana bez pušenja, a u tom periodu poboljšava se i funkcija pluća.

Vežbanje tokom zime: Kako da nadomestimo nedostatak sunca i vitamina D!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs