Savet nutricioniste

Ova zdrava hrana sabotira dijetu: Hranite se zdravo ali ne gubite na težini, evo šta je problem!

Zdrave namirnice nisu uvek najbolje tokom dijete. Neke od njih mogu da koče gubljenje kilograma ukoliko se jedu u neograničenim količinama.

Fitnes & Nutricija
11:25h Autor:
Ova zdrava hrana sabotira dijetu: Hranite se zdravo ali ne gubite na težini, evo šta je problem!
Foto: Profimedia

Nutricionistkinja dr Sara Šenker član britanske Asocijacije dijetetičara, objašnjava kako bi svi koji žele da izgube kilograme, trebalo da razmišljaju o vrsti i količini "zdrave" hrane koju jedu.

Suština uspešnog mršavljenja je obezbeđivanje dovoljno energije, vitamina i minerala uz redukovane porcije hrane. To što je neka namirnica zdrava, ne znači da možete da je jedete u neograničenoj količini. Sam čin grickanja je nešto što bi trebalo izbegavati, posebno tokom dijete. Osim što rizikujete unos više kalorija nego što pretpostavljate, ne dozvoljavate želucu da do kraja svari ono što je ranije ušlo pojedeno, prenosi Dejli mejl.

Zdrave namirnice koje "sabotiraju" dijetu

ORAŠASTI PLODOVI - Oni su zdravi, ali u ograničenim količinama. Dovoljna je porcija od oko šest komada. Ta je količina dovoljna da se zaustavi osećaj gladi i da telo dobije sve zdravo iz voća, ali bez bojazni od unosa velike količine kalorija. Naime, orašasti plodovi su puni kalorija. Kikiriki je dobro izbegavati jer često ima puno soli ili šećera, bolji izbor su orasi jer su puni omega 3.

Čokoladna dijeta: Izgubite 5 kilograma za samo 5 dana! (JELOVNIK)

foto: Profimedia

ENERGETSKE PLOČICE - Kao što i njihovo ime sugeriše, energetske pločice su napravljene tako da daju energiju. Ali, mnoge od njih tu energiju omogućavaju kroz velike količine šećera, što nije dobro. Nivo energije će tad brzo porasti, ali i vrlo brzo pasti, pa ćete imati jaku želju za hranom.

foto: Profimedia

JOGURT – Ako verujete da je jogurt dobar, budite oprezni, posebno ako se radi o onim s niskim udelom masnoće, jer mogu da sadrže šećere. Radije birajte punomasne jogurte i u njih dodajte npr. šia semenke koje će vas dugo činiti sitim.

7 dana se hranila po uputstvu slavnog nutricioniste: Ovo su prave posledice!

foto: Profimedia

SUŠENO VOĆE - Mnogi tokom dijete, ali i inače, veruju da će pojesti više voća ako ga jedu osušenu verziju i da će tako biti zdraviji. Ali, sušeno voće su zapravo obični plodovi iz kojih je voda isparila, što znači da suvo voće u poređenju sa svežim ima pet do osam puta više kalorija i šećera.

foto: Shutterstock

KREKERI OD PIRINČA - Oni zaista imaju malo kalorija, nemaju masnoće, ali im u potpunosti nedostaju dva sastojka važna za suzbijanje gladi -vlakna i proteini. Znači, žvaćete ih, unosite određenu količinu kalorija, a niste siti. Osim toga, određeni tipovi krekera od pirinča sadrže puno soli i šećera.

Njujorška dijeta: Izgubite do 6 kg i 12 centimetara u struku!

foto: Profimedia

SUŠI - Pripazite kakav suši jedete, odnosno od kojih namirnica se sastoji. Ako ima puno ugljenih hidrata, a malo proteina, nije dobar jer ćete ubrzo biti gladni i žudeti za hranom. Po pravilu se u suši stavlja beli pirinač, a ako želite zaista zdravu varijantu, beli pirinač zamenite smeđim i koristite meso tune i lososa.

foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs