Leo Bokerija je kardiohirurg koji nije vodio zdrav život. Godinama je radio po 16 sati svaki dan, pušio, pio i jeo dosta čokolade. Kaže da je bio u stanju da izađe iz operacione sale, pojede čokoladu i da se opet vrati na posao.
A onda je takav način života stigao na naplatu. Zbog toga je uradio da promeni život iz korena.
"U septembru prošle godine prestao sam da jedem čokoladu, koju sam konzumirao u ogromnim količinama: došao sam iz operacione sale, pojeo pločicu crne čokolade i radio još 5-6 sati. To je bila neka vrsta droge.
Ali vremenom sam shvatio da to, verovatno, neće dovesti do dobra, i otišao sam na dijetu američkih astronauta, gde su šećer, hleb i so isključeni. Izgubio sam 9 kilograma i osećam se mnogo prijatnije nego pre, dok mi je apetit i dalje brutalan! Iako se moji prijatelji čude, čini mi se da je takva hrana dobra za mene. Ujutru, po pravilu, prvo odem u operacionu salu, kada odmakne dan jedem sveži sir i lagani jogurt ili kokošje jaje (koje je moja žena skuvala i pažljivo stavila u moju aktovku). A kod kuće - tu tek onda jedem pun obrok."
Doktor Bokerija je poznat po tome jer smatra da je doručak smrt za organizam.
"Ona izreka: Doručak pojedite sami - je potpuna besmislica. Kad se probudite, telo počinje da se privikava na radno stanje, a vi sednete za sto i pojedete tanjir pun mesa, korpu hleba i sve to zalijete sa čašom nekog napitka.
Krenete na posao sa prepunjenim stomakom. Tada ste teški i sami sebi. Kada smo sarađivali sa Amerikancima, tada sam primetio da veliki hirurzi ujutru u najboljem slučaju popiju šoljicu kafe. Tek u podne pojedu jedan sendvič i to zovu ručkom. U večernjim satima dolazi kući, jede normalnu hranu, pliva u bazenu, čita i odmara," kaže dr Bokerija.
"Znači, doručak dajte neprijatelju, ručajte oko podne i normalno večerajte (ali ne u kasnim satim) i na kraju prošetajte pred spavanje ili vežbajte. Po mom iskustvu ljudi koji tako žive - žive dugo i zdravo ", zaključio je stručnjak.