Bliže nam se lepi letnji dani, te većina dama bi volela da ima nekoliko kilograma manje, kako bi što bolje izgledale u kupaćem kostimu i laganim odevnim kombinacijama. Upravo dijeta sa malo ugljenih hidrata omogućava pretežno zdrav način života koji dovodo do mršavljenja, a program se sastoji iz dve faze.
Prva faza
Prva faza sa malo ugljenih hidrata podstiče brzo početno gubljenje težine dopuštajući uglavnom povrće bez skroba, nemasne belančevina (među njima meso, živinu, ribu, jaja, soju i mahunarke), posne mlečne ili sojine proizvode, nezasićene masti i masti iz orašastih plodova i semenki zdrave za srce.
Na ovaj način postiže se odgovarajući unos hranljivih materija, a ne stvaraju se ketoni kao kod nekih drugih dijeta s niskim unosom ugljenohidrata.
Druga faza
Nakon inicijalne faze preporučuje se plan života uz dobre ugljene hidrate da bi se ishrana s ograničenim unosom ugljenih hidrata nastavila celog života.
Ova doživotna faza sadrži voće i integralne žitarice kao glavne izvore ugljenih hidrata i usmerena je na izbacivanje prerađenih ugljenih hidrata, poput belog šećera i brašna.
Autor objašnjava kako korišćenjem glihemijskog indeksa i glihemijskog opterećenja birati zdrave namirnice. Vežbe su neophodna komponenta pri gubljenju kilograma. Nedavna istraživanja pokazala su da neke dijete s niskim unosom ugljenih hidrata mogu biti uspešne pri kratkoročnom skidanju kilograma.
Ograničavanje unosa ugljenih hidrata može dugoročno pomoći u sprečavanju nakupljanja težine i prejedanja.
Prednosti i mane dijete sa ugljenim hidratima
Ova dijeta uči kako uvrstiti najbolje vrste ugljenih hidrata i integralnih žitarica u ispravnim razmerama i odlična je za osobe koje su vodile Atkinsovu dijetu i ubuduće žele uvrstiti određenu količinu ugljenih hidrata u ishranu.
Nedostatak je to što provođenje ove dijete znači utrošak dodatnog vremena u planiranju i pripremi obroka, koji se razlikuju od onih u tipičnoj ishrani s puno ugljenih hidrata. Ali time se ne razlikuje od mnogih drugih programa zdrave ishrane.
Ova dijeta će odgovarati onima koji vole ishranu s ograničenim unosom ugljenih hidrata. Neka istraživanja upućuju na to da ishrana s povećanim (ali ne ekstremno velikim) unosom belančevina odgovara starijim osobama i onima koji žele povećati mišićnu masu.
Za osobe koje imaju dijabetes ili koriste lekove protiv visokog krvnog pritiska, a prvi put žele krenuti na dijetu sa sniženim unosom ugljenih hidrata nadzor lekara je izuzetno važan. Oni koji imaju bolest bubrega ili jetre trebali bi se posavetovati s lekarom pre početka visokoproteinske dijete.
Dijeta sa malo ugljenih hidrata dopušta sledeće namirnice: krto meso, živinu bez kožice, morski plodovi, tofu, vegeterijanske zamene mesa, mahunarke, posni mlečni proizvodi, povrće bez skroba, salate, masti zdrave za srce (iz oraha, semenki, avokada, maslinovog ulja i kanolinog ulja), margarin bez trans masti i prelivi za salatu s malo šečera.
JELOVNIK ZA 7 DANA:
- Ponedeljak
Doručak: povrćni omlet, vegeterijanska kobasica
Ručak: supa sa lećom i mesom, rolne od povrća i zelene salate
Večera: povrćne lazanje, zelena salata s laganim prelivom vinaigrette i posnim mrvljenim sirom
Međuobrok: posno aromatizovano mleko bez šećera
- Utorak
Doručak: kajgana sa šunkom i spanaćem, obranom mleko
Ručak: salata od piletina na žaru s orasima i posnim sirom, supa od pasulja s malo soli
Večera: riba s roštilja, kuvane mahune, mešana salata s laganim prelivom vinaigrette
Međuobrok: posni voćni jogurt bez šećera
- Sreda
Doručak: zamena pečenih jaja s posnim sirom i začinskim biljem, vegeterijanska kobasica, sok od paradajza
Ručak: čili s mesom, zelena salata s laganim prelivom
Večera: piletina s roštilja, prokelj, zelena salata s laganim prelivom
Međuobrok: stabljika celera i puter od kikirikija
- Četvrtak
Doručak: omlet sa začinjenom piletinom, kriška avokada, sok od paradajza
Ručak: rolne mlevene govedine u zelenoj salati, supa od povrća
Večera: svinjetina sa roštilja, povrće kuvano na pari, salata od spanaća
Međuobrok: zelena salata sa tunom
- Petak
Doručak: hranljiv instant napitak bez šećera, tvrdo kuvano jaje
Ručak: Cobb salata (zelena salata, paradajz, pržena slanina, tvrdo kuvano jaje, sir, lu, preliv Cobb), supa od pasulja
Večera: škampi sa prženim povrćem, krške paradajza
Međuobrok: bademi
- Subota
Doručak: kajgana, vegeterijanska pašteta obrano mleko
Ručak: gljive punjenje filovima za pizzu, zelena salata s laganim prelivom vinaigrette
Večera: pečena govedina, kuvani karfiol
Međuobrok: meso i sir umotani u listove zelene salata
- Nedelja
Doručak: posni voćni jogurt bez šećera, tvrdo kuvano jaje
Ručak: meso i sir umotani u listove zelene salate, goveđa supa
Večera: piletina s roštilja i povrće, kuvani pasulj
Međuobrok: mešani orasi
Izvor: najboljedijete.org