savet stručnjaka

FITNES TRENER OTKRIVA 7 NAČINA KAKO DA SMRŠATE HODANJEM: Šokiraće vas koliko možete potrošiti kalorija za samo 1h šetnje

Ukoliko nam nedostaje neka vrsta treninga, želimo da smršamo ili povedemo računa o našem zdravlju - hodanje je idealna opcija! Ne košta ništa, a mnogo toga čini za naše telo!

Fitnes & Nutricija
11:27h Autor:
FITNES TRENER OTKRIVA 7 NAČINA KAKO DA SMRŠATE HODANJEM: Šokiraće vas koliko možete potrošiti kalorija za samo 1h šetnje
7 načina da smršamo hodanjem, Foto: Shuterstock

Fizička akitvnost je svima preko potrebna, prvenstveno kako bismo se dobro osećali i izbegli zdrvstvene probleme, a potom i da sprečimo dobijanje viška kilograma. Međutim, mnogi pomisle kako moraju da idu na napore treninge u teretane, a zaboravljaju da uz hodanje mogu vrlo efikasno da dodvedu svoj izgled do savršenstva. Naravno, ukoliko se povede računa i o ishrani.

Ta svakodnevna aktivnost vas ne košta ništa, a umnogome može da dopirnese vašem celokupnom zdravlju, kao i da što pre smršate. Sa druge strane, dok hodate, smanjuje se i količina stresa koju osećate, te pozitivno utiće i na psihičko stanje.

Hodanje, Pešačenje
foto: Shutterstock

Naime, fitnes trener Hana Dejvis iz Tenesija otkrila je kojih 7 stvari bi trebalo da se pridržavamo ukoliko želimo da redukujemo telesnu težinu hodanjem.

1. Dnevno pređite 15.000 koraka

Hana savetuje da svakoga dana pređete 15.000 koraka, ali objašnjava da se u tu sifru ubraja svaki pokret koji napravite otkad ustanete iz kreveta. Takođe, upozorava da ukoliko niste u kondiciji, postemeno povećavate brojku, dok ne dođete do ove cifre, kako biste izbegli povrede i opterećenje tela. Najbitnije je da se pokrenete!

2. Tri šetnje dnevno od po 20 minuta

Ukoliko vam se desi da nekada nemate vremena za dužu šetnju, efikasne su i kraće, ali da ih ima nekoliko tokom dana! Tako će te opet postići željeni broj koraka, a da nećete ni osetiti. Zato, za ovu aktivnost nema izgovora.

Osim toga, istraživanja su pokazala da su ljudi koji su šetali po 15 minuta posle svakog obroka imali bolju ravnotežu šećera u krvi (što može smanjiti želju za još hrane nakon što ste upravo jeli) od onih koji su pešačili 45 minuta svakoga dana u bilo koje doba.

Ljudi, šetnja, korona virus
foto: Profimedia

3. Tri puta u toku sedmice hodajte uzbrdo

Ovde se podrazumeva i hodanje po stepenicama, jer na taj način gradite mišiće, što ubrzava i metabolizam, a i brže sagorevate kalorije. Možete početi tako što ćete običnom hodanju dodati i intervale gde se krećete uzbrdo, pa ih postemeno povećavajte.

4. Brzi hod

Tokom šetnje ubacite jednominutne intervale u kojima ćete ubrzati ritam hodanja i tako ćete povećati broj otkucaja srca, te sagoreti više kalorija. Dok hodate brže, mašite rukama, to će vam pomoći da sagorite više kalorija, kao i da osnažite ramena i predio trbuha. Potom postepeno počnite povećavati ritam i trajanje intervala.

5. Dodajte nekoliko vežbi

Tokom hodanja napravite kratke pauze u kojima ćete uraditi čučnjeve, skekove na klupici, iskorake i slične vežbe, koje ubrzavaju rad srca i topljenje masnih naslaga i pomažu u izgradnji mišića.

vežbe za noge, vežbe, vežbanje, trening, žena vežba
foto: Shutterstock

6. Dnevno unosite 1600 kalorija

Većina žena koje žele da smršaju hodanjem dnevno unose od 1200 do 1600 kalorija, odnosno hranu bogatu belančevinama. Sa druge stane, ukoliko želite da smršate hodanjem niskog intenziteta, onda morate strogo paziti šta i koliko jedete.

7. Uvek idite dužim putem

Iako vam se možda cifra od 15.000 dnevno čini kao nedostižna - grešite. Svoje svakodnevne obaveze možete da završavate na drugačiji način, odnosno više hodanjem nego kolima ili gradskim prevozom. Pored toga, uvek odaberite stepenice, nego lift. Možete i da se parkirate malo dalje od posla, pa ostatak prepešačite. Sve to vam može mnogo olakšati da ispunite zacrtani cilj.

Istraživanje je pokazalo da je i hodanje jedan sat dnevno dovoljno za sagorevanje potrebnog broja kalorija da biste smršali. U šest meseci svakodnevnog žustrog hodanja 11 žena uspele su smršati oko 7,7 kilograma, odnosno izgubiti 10 posto od svoje težine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs