VREDI PROBATI

5 navika koje momentalno uklanjaju bol u vratu: Kad ovo primenite, tegobe nestaju zauvek!

Pravo rešenje za sve koje muči bol u vratnom i leđnom delu

Fitnes & Nutricija
Autor:
5 navika koje momentalno uklanjaju bol u vratu: Kad ovo primenite, tegobe nestaju zauvek!
Foto: Shutterstock

Bolovi u vratu se sve češće javljaju kod ljudi. Gotovo svaka druga osoba ima ovaj nelagodan osećaj u vratnom i ramenom delu. Zbog savremenog načina života, sve više vremena provodimo u sedećem položaju, za računarom, pa prvo strada vrat i u tom delu se javjaju veliki bolovi.

Dobra stvar je da postoji jednostavno rešenje za ovaj problem. Sve što trebate da uradite je da promenite nekoliko navika i tegobe će nestati. Kada se javi bol, većina nas prvo posegne za lekovima, skupim masažerima, a nismo ni svesni da je rešenje na dohvat ruke i vrlo je jednostavno.

Evo šta da radite u slučaju da se nalazite u grupi ljudi koju muči bol u vratu i leđima:

1. Dugo sedenje i rad za računarom mogu da izazovu ozbiljne bolove, zbog statičnog položaja u kojem provedemo i po nekoliko sati. Zato je neophodno da na svakih sat vremena ustanete i protegnete vrat.

2. Jastuk na kojem ležimo mogu značajno da nam pomognu u rešavanju ovog problema. Jastuk ne sme biti viši od 12 santimetara, a mora da bude i anatomski kako bi obezbedio potporu vratu i omogućio kvalitetan odmor.

3. Pored jastuka i način na koji spavamo može da pomogne. Fizijatri preporučuju spavanje na leđima ili boku. Japanski stručnjaci su ustanovili da bi najbolje bilo da, ukoliko spavate na leđima, peškir stavite ispod kolena, odosno izmešu kolena, ukoliko spavate na boku. Na ovaj način telo postavljate u najpravilniji položaj za odmaranje.

Zašto spavanje na stomku nije dobra opcija?

Pri ležanju na stomaku, glava je rotirana u jednu starnu pri čemu se iritiraju krvni sudovi, protok kiseonika je oslabljen i mišići su napregnuti, a sve to dovodi do bolova, ali i glavobolje.

4. Fizička aktivnost povoljno deluje na mišiće i smanjenje tenzije, zato bi bilo vrlo dobro da barem 3 puta nedeljno vežbate. Najbolje bi bilo da to bude joga ili pilatres, s obzirom da se one fokusiraju na lagane vežbe i istezanje, koje će pogodovati bolnom vratu.

5. Meditirajte što češće. Bol u vrat može da nastane i usled velikog stresa, a meditacija i opuštanje će pomoći u rešavanju ovog problema.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs