NAJNEZDRAVIJE

Nutricionisti ih nikada ne konzumiraju, zašto biste vi?! Ove poznate i popularne namirnice su najnezdravija opcija!

Nutricionisti otkrivaju šta su namirnice koje oni nikada ne jedu, i zašto bi trebalo i vi da ih izbegavate!

Fitnes & Nutricija
Nutricionisti ih nikada ne konzumiraju, zašto biste vi?! Ove poznate i popularne namirnice su najnezdravija opcija!
Foto: Shuterstock

Sigurno znate da saveti nutricionista za zdravu ishranu nalažu da jedemo raznovrsno, povremeno, da ne preskačemo doručak...Ali i da ne kombinujemo neke namirnice.

Naročito ne bi trebalo da ih jedete u kombinaciji, odnosno u sendviču, kao što je često slučaj za doručak.

Margarin

Ako pazite na težinu, moguće je da birate margarin umesto maslaca, jer ima manje masti i mislite da je zdraviji.

Niste u pravu!

"Većina margarina uglavnom se sastoji od visoko procesiranih biljnih masnoća, kao što je palmino ili sojino ulje. Bolje je da uzmete manju količinu kvalitetnog maslaca, nego da pojedete margarin," rekla je nutricionistkinja Megan Faletra.

Sir

Kako zamisliti sendvič bez sira? Ipak, nutricionisti kažu da je sir "zabranjena" namirnica za one koji žele da budu mršaviji i zdraviji.

Telu je potreban kalcijum, koji dobijamo iz mlečnih proizvoda, a ukusni sir često je prva namirnica za kojom ćemo posegnuti.

"Postoje mnogo bolji načini da unesete kalcijum. Birajte nemasnije mlečne proizvode, kao što je jogurt, i ne zaboravite da ga sadrže i lisnato povrće, semenke i druge manje masne stvari od procesiranog sira," navodi Faletra.

Mesni narezak ili salama

Bilo koji vid mesa kojem je poreklo "nemoguće utvrditi" ne bi trebalo da jedete.

"Telo mora da bude u stanju da identifikuje šta jede. Ako niste sigurni šta je nešto, jer je prošlo kroz komplikovanu obradu i prepuno je hemikalija, nemojte ga jesti," rekla je nutricionistkinja Gabrijela Vetere.

Parizer

"Meso koje izgleda kao roze smesa? Neka, hvala. Ko zna od čega je napravljeno. Jedan list nekvalitetnog parizera može da sadrži i do 17 grama masti, i više od 800 miligrama soli," navodi nutricionistkinja Kejli Mekmordi.

(Stil.kurir.rs/Mondo)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs