moćNA NEGA SUVE KOŽE

Suva koža konačno ima svog spasitelja: Kakao maslac je bogom dan za suvu i osetljivu kožu lica. Evo i zašto!

Iako nam je svima prva asocijacija na kakao - čokolada, maslac od ovog ploda ima izvrsno delovanje i na zdravlje kože, posebno za suvu i kožu sklonu iritacijama.

Nega
Autor:
Suva koža konačno ima svog spasitelja: Kakao maslac je bogom dan za suvu i osetljivu kožu lica. Evo i zašto!
Foto: Shutterstock

U nastavku pročitajte zašto i kako kakao maslac deluje na povratak svežine, vlažnosti i zdravlja vaše kože.

Što je kakao maslac?

Kakao maslac je bela, kremasta mast koja se dobija iz zrna kakaa.

Zrno, izvađeno iz mahune (plod biljke kakao), fermentira se, prži i drobi kako bi se dobio kakao u prahu i kakao maslac. Iako se to dvoje ponovno kombinuju u stvaranju čokoladnih pločica, sam maslac koristi se i u nezi kože kao i u proizvodnji određenih lekova.

Koje su prednosti kakao maslaca za kožu?

1. Bogata hidratantna krema

Kakao maslac ima bogata hidratantna svojstva i koristi se kao glavni sastojak mnogih hidratantnih krema za kožu. Može biti koristan za stanja kože poput ekcema i psorijaze.

Bogat masnim kiselinama poput palmitinske, stearinske i oleinske kiseline, pomaže zaštitnom sloju kože da zadrži vlagu. Prirodno, zadržavanje vlage sprečava isušivanje vaše kože. Dodatno, studije su potvrdile da fitokemikalije koje nalazimo u kakao maslacu mogu pomoći u postizanju zdrave i glatke kože!

2. Izvor antioksidansa

Kakao maslac bogat je izvor antioksidansa. Oni pomažu vašoj koži u borbi protiv oštećenja izazvanih delovanjem slobodnih radikala, koja se događaju zbog izlaganja suncu, pušenja, zagađenja vazduha i jakih hemikalija. Slobodni radikali dovode do preranog starenja kože te tamnih i grubih mrlja. Kakao maslac može vam ponuditi umirujuće olakšanje jer ima protivupalna svojstva.

3. Izbeljuje ožiljke i oštećenja kože

Uvreženo je mišljenje da kakao maslac može izbledjeti ožiljke i oštećenja na koži, posebno strije tokom i nakon trudnoće kod žena. Studije su potvrdile da kakao maslac neće u potpunosti ukloniti ožiljke ili strije, ali će donekle izbledeti njihov izgled.

4. Dobar za osetljivu kožu

Nečistoća, prašina, zagađenje i loša ishrana mogu oštetiti prirodnu barijeru vaše kože. Kad zaštita padne, vaša koža prirodno postaje osetljiva i možete primetiti crvene mrlje i ljuskice na koži. Kakao maslac dobro se slaže s osetljivom kožom. Bogat je izvor polifenola koji su poznati mikronutrijenti. Oni pomažu u smanjenju crvenih mrlja, osipa ili bilo koje druge vrste iritacije kože.

(Stil.kurir.rs/Fitness)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs