DELUJE POPUT MAGIJE

Najbolja domaća krema za suvu i ispucalu kožu ruku: Ovi prirodni sastojci preporodiće vaše ruke! (RECEPT)

Unazad nekoliko meseci puno više koristimo sredstva za dezinfekciju nego ranije, što kožu naših ruku čini još izloženijom i suvljom.

Nega
Autor:
Najbolja domaća krema za suvu i ispucalu kožu ruku: Ovi prirodni sastojci preporodiće vaše ruke! (RECEPT)
Foto: Profimedia

To su uglavnom razni preparati za suvo pranje ruku koja su puna hemije ili alkohol koji isušuje kožu. Razlog tome su svakako mere prevencije i propisane higijenske mere. Ali, korišćenjem ovih dezinfekcionih sredstava isušujemo kožu i neretko imamo suve i ispucale ruke.

Danas ćemo sa vama podeliti jedan jako dobar recept koji će vam pomoći da oporavite isušenukožu na rukama. Svi sastojci su potpuno prirodni, bez ikakve hemije i ne mogu nikako našteti vašoj koži. Verujemo da će vam se svideti ova domaća krema za ispucale ruke, a lako ćete je napraviti u kućnoj varijanti…

Kako se pravi krema za suve ruke

Biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 1 kašika narendanog pčelinjeg voska
  • 1 kašika kakao putera
  • pola šolje šea putera
  • 2 kašike kokosovog ulja
  • 1 dl nevenovog ulja,
  • 10 ml ulja pšeničnih klica,
  • 15 kapi etarskog ulja ružmarina,
  • 5 kapi etarskog ulja žalfije.

Priprema recepta:

Otopite na pari pčelinji vosak, kokosovo ulje, kakao i šea puter. Sklonite potom to sa šporeta i dodajte preostale sastojke. Prespite dobijeni melem za ruke u staklene teglice i ostavite neko vreme dok se ne stegne. Zatvorite i držite u frižideru.

Ako su vam ruke često u vodi, sklone pucanju i isušivanju obavezno koristite ovu domaću kremu svaki dan. Već nakon nekoliko dana primetićete da vam je koža bolje hidrirana, sjajnija i poprimiće zdraviji izgled.

Zašto su baš ovi sastojci toliko dobri za ispucale ruke?

Kakao puter

Mnogi dermatolozi dovode u vezu suve ruke i nedostatak vitamina i to svakako sa punim pravom. Ukoliko imate manjak vitamina E i A, sve su šanse da vam ruke budu ispucale i suve.

Upravo kakao puter obiluje vitaminom E. Za njega od pre znamo da je neophodan za zdravu kožu. On će omekšati, hidrirati i podmladiti isušenu kožu ruku. Izuzetno brzo se upija i ne ostavlja mastan trag.

Šea puter

Sadrži obilje vitaminima A i E.Umiruje gotovo sve iritacije i hrani kožu. Podstiče proizvodnju kolagena. Zahvaljujući visokom procentu masnih kiselina, koža postaje zategnuta i elastična. Nezamenljiv je u kremi za suve ruke.

Kokosovo ulje

Toliko je moćno da ga možete koristiti za negu kože bez dodataka. Nahraniće je, učvrstiti i brzo regenensati u kratkom roku. Ovo zdravo ulje sadrži vitamin E, koji pomaže u borbi sa starenjem kože i oštećenjima koja se javijaju pod uticajem štetnog sunčevog zračenja. Pomoćiće čak i u slučaju da su vam ispucale ruke do krvi.

Nevenovo ulje

Dobija se ekstrakcijom nevenovog cveća u hladnocedenom maslinovom ulju. Ubrzava regeneraciju kože i poboljšava njenu prokrvljenost. Hidrira, omekšava i podmlađuje kožu ruku.

Napomena: Nevenovo ulje možete i sami napraviti. Sipajte 100 g sušenih cvetova nevena u staklenu teglu i prelijte to sa 5 dl maslinovog ulja. Zatvorite i ostavite da odstoji 40 dana. Zatim procedite kroz gazu.

Ulje od ruzmarina

Ubrzava cirkulaciju i deluje antiseptički, te sprečava pojavu upala i ubrzava zaceljivanje ispucale kože. Usporava starenje kože i sprečava pojavu staračkih pega.

Svoje moćno dejstvo ulje ruzmarina pokazalo je i u nezi kose.

Šta raditi kada se jave jako ispucale ruke

U tom slučaju je neophodno da se javite dermatologu kako bi obavio temeljan dermatološki pregled. Poslušajte svaki njegov savet i budite obazrive sa upotrebom sredstava za pranje ruku i dezinfekciju…

(Stil.kurir.rs/Zdravailepa)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs