imaju ga čak i muškarci

Otkrivamo vam sve o celulitu: Jedino se ovako leči, nemojte da trošite bogatstvo na tretmane!

Imate celulit? Niste sami, ovo je problem koji ima 90% žena, uključujući i one koje su u odličnoj formi.

Nega
Autor:
Otkrivamo vam sve o celulitu: Jedino se ovako leči, nemojte da trošite bogatstvo na tretmane!
Merilin Monro, Foto: Profimedia

Ipak, koliko god da je rasprostranjen, još uvek se za njega vezuje brdo lažnih informacija o tome šta je celulit zapravo, zbog čega nastaje i kako ga se otarasiti (pogotovo ona da je dovoljno da mažete kremu dve nedelje pa da nestane kao da ga nikad nije bilo). Dakle, pre nego što pogrešno nekog (sebe?) okrivite, kupite paket nekih tretmana ili potrošite malo bogatstvo na razne mazalice, upoznajte se sa činjenicama i saznajte šta možete da očekujete.

TVRDNJA: CELULIT PROUZROKUJU TOKSINI U TELU (netačno)

Neki kozmetički preparati tvrde da će “pročistiti” telo od toksina. Možda, ali to neće ništa uraditi po pitanju celulita. Naučno je dokazano da celulit nastaje kada se masne naslage probiju kroz sloj vezivnog tkiva ispod kože (najčešće na gluteusu i zadnjoj loži ali i na nadlakticama, stomaku). Vezivno tkivo slabi uled delovanja hormona, nedovoljne fizičke aktivnosti i manjka mišićne mase, viška masti i loše cirkulacije, a ništa od toga nisu toksini.

foto: Profimedia

TVRDNJA: ŽENE ČEŠĆE IMAJU CELULIT OD MUŠKARACA (tačno)

Ovo je još jedan dokaz da hormoni igraju presudnu ulogu u njegovom nastanku. Žene su genetski predodređene da “čuvaju” više masnog tkiva oko stomaka i zadnjice, a imaju i manje vezivnog tkiva da ga drže pod kontrolom. Procenjuje se da svega oko 10% muškaraca ima celulit.

CELULIT SE POGORŠAVA SA GODINAMA (tačno)

I ponovo se vraćamo na ulogu hormona. Sa godinama, žensko telo proizvodi manje estrogena - manje estrogena znači lošiju cirkulaciju i manju proizvodnju kolagena i slabljenje vezivnog tkiva.

foto: Profimedia

CELULIT VAM JE MOŽDA U GENIMA (tačno)

Dokazano je da se celulit prenosi u porodici, ako su vam mama i baka imale celulit mnogo je veća šansa da ćete ga imati i vi. U Americi čak postoji i test kojim se određuje kolika vam je genetska predispozicija da ga dobijete ali… s obzirom na to da većina žena u toku života dobije celulit, ovaj test baš i nije vredan visoke cene. Ako ste u onoj maloj grupi srećnica čija rodbina ima glatke noge - ne opuštajte se. Genetika je samo jedan od delova slagalice: faktori kao što su ishrana, vežbanje i način života takođe igraju veliku ulogu.

CELULIT IMAJU SAMO LJUDI KOJI NISU U FORMI (netačno)

To što neko ima višak kilograma čini da se celulit više vidi - što je više masti ispod kože to je veća verovatnoća da će opteretiti vezivno tkivo. Ali celulit pogađa žene svih oblika i veličina. Setite se samo koliko puta ste videli profesionalne sportistkinje sa celulitom na nogama.

VEŽBANJE SMANJUJE POJAVU CELULITA I TO KOLIKO SE VIDI (tačno)

Vežbanje ne može da “izleči” celulit ali će učiniti da se on mnogo manje vidi. Ojačavanjem vezivnog tkiva, sagorevanjem masnih naslaga i bolji tonus mišića svi zajedno utiču na sam koren problema. Vežbe joge i pilatesa koje se fokusiraju na zadnjicu i butine kao i vežbe snage će izgraditi mišiće i poboljšati cirkulaciju. Kardio je svakako jako koristan za držanje težine pod kontrolom, ali ako želite oblikovano telo morate raditi vežbe snage.

foto: Profimedia

KREME ZA ZATEZANJE KOŽE LEČE CELULIT (netačno)

Bez obzira na to šta piše na etiketi, ne postoji topikalni krem koji može trajno da smanji celulit, a kamoli da ga potpuno otkloni. Kreme koje sadrže retinoid mogu dati privremene efekte pošto mogu malo da zaglade površinu kože, a preparati koji sadrže kofein, đumbir, crni i zeleni čaj mogu pomoći sa izbacivanjem vode, a to nije isto što i “razbijanje” celulita.

FILERI MOGU DA IZRAVNAJU KOŽU (tačno)

Dermalni fileri koji se koriste uglavnom za vraćanje volumena licu, mogu pomoći da se površina kože izravna. Samo budite svesni da je to kao stavljanje šlaga preko grbave torte: problem je i dalje tu i pojaviće se za koji mesec.

NEKE NEINVAZIVNE PROCEDURE IMAJU EFEKTA (tačno)

LPG, laseri i tehnike masaže zasnovane na limfnoj drenaži se godinama koriste za smanjivanje celulita i dokazano daju rezultate. Ovi rezultati nažalost nisu trajni i potrebno je redovno održavanje, ali svakako su bolja investicija od preskupih krema. Očekujte minimum deset do petnaest tretmana da biste dobili vidljive rezultate, a zatim uglavnom održavanje jednom mesečno.

LIPOSUKCIJA UKLANJA CELULIT (netačno)

Ukoliko vam je celulit glavni problem, liposukcija nije rešenje. Šta više, može da se desi da koža ima više neravnina posle nego pre intervencije. Nije bez razloga to što plastični hirurzi preporučuju LPG tretmane posle liposukcije. Endermologie tretman će vidno zagladiti kožu (pogotvo jače neravnine posle operativnog sahvata), a to znači da pomaže i kod “običnog” celulita. Očekujte rezultate posle deset tretmana, u proseku dva nedeljno.

foto: Profimedia

NEKE NAMIRNICE POMAŽU U BORBI PROTIV CELULITA (tačno)

Sama ishrana ne može odrediti da li ćete i koliko celulita dobiti ali ako svoje obroke planirate u skladu sa anti-inflamatornom dijetom, telo će vam biti zahvalno na svim poljima pa i na ovom. Pored toga, jako je važno da budete dobro hidrirani pošto je to način da sačuvate vezivno tkivo od propadanja. Gledajte da jedete više povrća kao što su krastavci, rotkvice, paradajz i paprike babure koji kao i mnogo drugo povrće i voće sadrže više od 90% vode.

ODEĆA KOJU NOSIMO IMA UTICAJA NA CELULIT (netačno)

Čarape i helanke koje stežu imaju isključivo trenutan efekat i neće ostaviti nikakvog traga kada ih skinete. Nažalost, mogu imati i kontra-efekat: elastične tkanine dugoročno mogu doprineti tome da celulit bude vidljiviji ako sprečavaju cirkulaciju i ograniče protok krvi.

PUŠENJE UTIČE NA VIDLJIVOST CELULITA (tačno)

Nikotin sužava krvne sudove i otežava cirkulaciju, slabi i remeti proizvodnju kolagena što sve zajedno utiče na to da vezivno tkivo oslabi. Dakle i masne naslage će biti vidljivije.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs