saznajte više

Da li postoji način da se izborimo sa strijama: Zbog čega nastaju i da li adekvatna ishrana pomaže?

Teško ćete pronaći ljudskog stvora ženskog pola koji ih nema, a ni muškarci nisu pošteđeni. Strije, te krivudave linije, svetlije ili rozikaste u zavisnosti od toga u kom su stadijumu, imamo gotovo svi ali ako je sudeći po tome da je “kako se otarasiti strija” jedno od najtraženijih pitanja na Guglu mali broj nas se pomirio sa time.

Nega
Autor:
Da li postoji način da se izborimo sa strijama: Zbog čega nastaju i da li adekvatna ishrana pomaže?
Foto: Shutterstock

Na žalost, ukoliko ste među onima koji su se nekad bacili u ovu pretragu, naišli ste na gomilu pogrešnih informacija koje su, što je još žalosnije, namenski postavljene kako bi se zaradilo na našoj nesigurnosti. Stanje na polju informacija je gore nego po pitanju celulita ali hajde da krenemo od početka.

STRIJE SU ZNAK DA TREBA DA SMRŠATE

Netačno

Istina jeste da strije nastaju zbog rastezanja kože - zbog naglog rasta, gojenja, trudnoće i sl - ali one nisu znak da imate višak kilograma. Na strije se, kada jednom nastanu i pobele, ne može uticati kao na celulit (odnosno zdravom ishranom, fizičkom aktivnošču i tretmanima). Pored toga, kao i sa mnogim drugim stvarima, genetika i ovde igra ulogu.

MOŽETE SPREČITI NASTANAK STRIJA KOZMETIČKIM PROIZVODIMA

Netačno

Nastanak strija u odraslom dobu se može sprečiti tako što se održava telesna težina i izbegavaju njene fluktuacije ali i pored toga ne postoji “apsolutna zaštita” od njihovog nastanka. Kvalitetna nega kože svakako ide u prilog njenom zdravlju, a zajedno sa masažom može joj pomoći da sa što manje traume prođe period rastezanja (na primer u trudnoći) ali to je sve.

MOŽETE UKLONITI STRIJE KOZMETIČKIM PROIZVODIMA

Netačno

Ono što možete i treba da radite jeste da kožu negujete ali ne postoji krema koja će eliminisati strije. Razlog leži u tome da su strije u stvari ožiljno tkivo koje se nalazi ispod površine kože. Ono što može da pomogne jesu sledeće stvari:

Dermatološke procedure za uklanjanje ožiljaka - isto kao i sa drugim vrstama ožiljaka - u koje spadaju laserski tretmani, mikrodermoabrazija, microneedling (sa PRP-om), različiti hemijski pilinzi, tretmani radiofrekvencijom, a sve to često u kombinaciji sa dodatnim tretmanima za indukciju kolagena poput ultrazvuka. Ovi tretmani danas zaista efikasno mogu da smanje vidljivost strija ali ih je potrebno raditi u serijama, cene su visoke, neophodno je da ih izvode stručna lica i najčešće se kombinuje nekoliko vrsta tretmana za optimalne rezultate.

  • Kreme za samopotamnjivanje - u svrhu kamufliranja. Za razliku od sunčanja koje ističe strije (pošto one kao ožiljno tkivo ne tamne), sredstva za samopotamnjivanje mogu da ih bukvalno preboje pa strije postaju manje vidljive.
  • Tetoviranje - po istom principu kao i trajna šminka. Ovakvi tretmani takođe mogu da kamufliraju strije tako što će se one trajno prebojiti.
  • Tretinoin - dok su još veoma sveže. Retinoid na recept može da donekle pomogne ali on se ne sme koristiti za vreme trudnoće i/ili dojenja i zbog toga vrlo često nije opcija.

UNOS TEČNOSTI POMAŽE KOD STRIJA

Netačno

Piti dovoljno tečnosti ima gomilu benefita za zdravlje ali delovanje na strije nije jedna od njih.

NAČIN ISHRANE POMAŽE KOD STRIJA

Netačno

Ne postoji neka vrsta hrane koja će izazvati, sprečiti ili ublažiti strije. Uravnotežena zdrava ishrana pomoći će toliko koliko će sprečiti oscilacije u težini.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs