LEPOTA I NEGA

IMATE LOMLJIVE, RETKE TREPAVICE, KOJE ČESTO OPADAJU? Donosimo vam nekoliko saveta kako da ih učinite lepšim! (FOTO)

Malo ko je imun na trepavice. Mi svakako nismo. Ali iz nekog razloga im ne poklanjamo ni izbliza onoliko pažnje koliko, recimo, obrvama ili kosi. Ne želimo da komplikujemo i ubeđujemo vas kako vam je sada potrebna rutina nege trepavica u 10 koraka (pošto nije) ali jeste potrebno tretirati ih na pravi način i ne oštećivati. Na kraju krajeva, one su tu kao zaštita celog oka od spoljnih uticaja, prljavštine i bakterija, a ne samo da bi (pre)lepo izgledale.

Nega
11:33h Autor:
IMATE LOMLJIVE, RETKE TREPAVICE, KOJE ČESTO OPADAJU? Donosimo vam nekoliko saveta kako da ih učinite lepšim! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Ukoliko vam se čini da su se proredile, da opadaju ili imate česte infekcije oka, problem može biti upravo u tome da su oslabile. Evo kako da prepoznate o čemu se radi, a zatim i da popravite stvari.

ZNACI DA SU VAM TREPAVICE OSLABLJENE

  • preterano opadanje - za razliku od kose, trapavice ne traba da opadaju svaki dan, i iako je i njihovo opadanje prirodan proces, normalan tempo tog opadanja je svega jedna, dve dlačice nedeljno. Sve više od toga je znak toga da su oslabljene. Razlozi za to mogu biti veoma različiti, od toga da ih fizički oštećujete preko infekcije pa sve do neke ozbiljnije bolesti.
  • krte trepavice koje se lako lome (i takođe opadaju, čak i ako samo nežno dodirnete oko). Trepavice bi trebalo da budu manje-više jednake dužine, ukoliko kod vas ovo nije slučaj vrlo verovatno se preterano lome.
  • česte infekcije oka. Trepavice su tu gde su zbog važijih stvari od zavodljivog treptanja (da, stvarno) i njeihova uloga jeste da čuvaju oko od štetnih uticaja okline i bakterija.
  • otpadanje trepavica kada se stavi nadogradnja. Ukoliko vaše trepavice ne mogu da izdrže nadogradnju (sa kojom svakako ne treba da preterujete) to je siguran znak da u njima "nema snage" i da im je potreban oporavak.

RAZLOZI ZBOG KOJIH SU OSLABLJENE

Nekada nismo ni svesni koliko naše (nenamerno) ponašanje može da ima posledice. Proverite da li radite neku od dole navedenih stvari. Ukoliko je odgovor potvrdan, promenite to i sačekajte - good things are coming.

  • stalno trljate oči. Ovo je loše za okoloočnu reviju po jednostavno svim osnovama, a kada su trepavice u pitanju mehanički ih "čupa". Prestanite (čak i ako nemate problema sa trepavicama).
  • sami skidate nadogradnju trepavica. Još jedan no-no. Kao prvo, prljavi prsti nemaju šta da traže blizu oka, kao drugo dok vučete nadogradnju izvlačite i svoje trepavice. Ukoliko nadogradnja nije pravilno raspoređena (jedna nadograđena na 2-3 prirodne trepavice bez nadogradnje) rizikujete da ostanete sa rupama. Nemojte štedeti na ovakvim stvarima i prepustite sve profesionalcima.
  • vodootporna maskara. Ukoliko je koristite svakodnevno, vreme je da pređete na neku formulu koja se lakše skida. Naime, preterano trljanje oka mehanički oštećuje i slabi trepavice (a nije sjajno ni za nežnu kožu okoloočne regije).
  • ne čistite uvijač za trepavice. Na njemu se talože slojevi maskare i prljavštine koji stvaraju lepljivi film koji zna da za sebe zalepi trepavice i jednostavno ih iščupa.
  • uvijač za trepavice koristite preko maskare. Siguran put do toga da u nekom momentu ostanete bez pola trepavica: maskara se lepi za uvijač i trepavice jednostavno ostaju na njemu.
  • bolesti koje za posledicu imaju gubitak dlake poput alopecije, jakih slučajeva ekcema na oku, hipotiroidizma... ali i jaki lekovi kao što je hemioterapija. Ukoliko je ovo slučaj, obratite se lekaru kako biste videli kako i da li možete da utičete na gubitak trepavica.

Kada otklonite uzrok, vreme je za dodatnu negu. Pored ricinusovog ulja koje je oproban recept za negu trepavica, danas su nam na raspolaganju mnogi serumi od kojih se, istina, nećete preko noći preporoditi ali koji će vremenom napraviti primetnu razliku.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs