PRAVILNA ISHRANA

Dr Mihalkov: Osnova dobrog zdravlje je zdrava jetra-ovakvom ishranom ćete za 5 dana izbaciti sve nakupljene toksine!

Ovim namirnicama ćete obnoviti ćelije jetre i osloboditi se svih toksina

Fitnes & Nutricija
16:11h Autor:
Dr Mihalkov: Osnova dobrog zdravlje je zdrava jetra-ovakvom ishranom ćete za 5 dana izbaciti sve nakupljene toksine!
Ilustracija, Foto: Shuterstock

Jetra je veoma važan organ, jer ona utiče na zdravlje svih ostalih organa i generalno celog organizma.

Jetra filtrira krv, uklanjajući štetne toksine iz organizma. Istovremeno jetra učestvuje u varenju i proizvodnji određenih enzima, zato je neophodno voditi računa o njenom zdravlju. Ona je najvažniji organ, kaže doktor Mihalkov.

Jetra ima sposobnost da se sama izleči, ali za to je potrebno puno vremena. Obanavljanje njenih ćelija zahteva dug vremenski period, zato je najbolje ne dozvoliti dolazak u takvu. Održavati njenog zdravlje je najvažije, a to se najbolje radi određenim namirnicama, koje imaju moć da je prečiste i pomognu u izbacivanju nakupljenih toksina.

Ono što uzrokuje najveće probleme sa jetrom su zapravo ti toksini koji se dugo zadrže u ovom organu. Kada se uspori proces prečišćavanja, tada nastaju komplikacije.

Sa masnom, hranom bgatom ugljenim hidratima i sa previše soli treba biti oprezan. Ukoliko se konzumira u prevelikim količinam, može da bude opterećenje za jetru. Na svu sreću, postoje naminice koje mogu da neutrališu njihovo dejstvo i podstaknu njihovo izbacivanje.

Žitarice i semenke pozitivno deluju i imaju moć da obnove ćelije jetre.

Ovsena kaša se nalazi na prvom mestu, a zatim slede semenke bundeve koje zbog sadržaja velikih količina vitamina, minerala, kao i vlakana, pektina i antioksidanata, imaju veoma dobar uticaj na jetru.

Vlakna uklanjaju štetne toksine iz organizma, pektin i antioksidanti blagotvorno deluju na jetru, ublažavaju upale i sprečavaju ozbiljne probleme.

Ko redovno koristi ovaj vitamin otporan je na sve viruse: U ovom periodu organizmu je preko potreban!

foto: Shutterstock

Uz to, kaša od heljde je izuzetno korisna, jer sadrži puno kalijuma, cinka, magnezijuma, gvožđa, proteina i antioksidanata. Takav sastav osim što povoljno utiče na jetru ima pozitivne efekte i na zdravstveno stanje kardiovaskularnog sistema, sistema za varenje, kao i na nervni sistem.

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs