Zeleno povrće ima antiinflamatorni efekat zbog prisustva cineola i linolne kiseline u svom sastavu. Celer je takođe poznat po svojim antiseptičkim i zarastajućim svojstvima. Leči upalne bolesti usne šupljine, ublažava krvarenje desni. Smanjuje nivo holesterola i šećera u krvi. Sprečava stvaranje tromba, služi kao profilaksa i terapija anemije zbog visokog sadržaja gvožđa. Povećava lučenje enzima i poboljšava lučenje želučanog soka, stimulišući tako probavne procese. Poboljšava funkciju jetre. Pokušajte da dodate listove celera u svoju ishranu što je češće moguće, a da bismo vam pomogli, predlažemo vam ovaj recept:
Sastojci:
- 1 veza listova celera
- 2 kašike soka od limuna ili limete
- 1 avokado
- 1 šolja filtirtane vode
- 1 šolja kockica leda
- 1 kašika meda
Priprema: Sve stavite u blender i meljite dok se sve lepo izmeša. Sipajte u čašu i pijte umesto doručka ili umesto užine.
(Stil.kurir.rs)