Ova dijeta i način ishrane su proglašeni za jedan od najboljih. Prema rečima nutricionista ispunjava sve uslove, kilogrami se tope, a zdravlje nije ugroženo ni na koji način, kao što je to slučaj sa rigoroznim dijetama.
Reč je o mediteranskoj ishrani koja telu obezbeđuje sve neophodne elemente, a ujedno topi kilograme neverovatnom brzinom.
Dijeta je efikasna za gubitak kilograma, ali i kao prevencija od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i Alzheimerove bolesti. Ovaj način ishrane ne zahteva brojanje kalorija, već konzumiranje određene grupe namirnica.
Dozvoljene namirnice su: povrće, voće, žitarice, mahunarke, orasi, masline, maslinovo ulje. Meso se izbacuje iz ishrane, a umesto njega se jedu morski plodovi. Dozvoljen je unos i jaja, kao i mlečnih proizvoda, ali sa malim procentom masti.
Ova dijeta omogućava gubitak kilograma postepeno i na potpuno zdrav način, pa se oni neće vratiti vremenom.
Jelovnik za 7 dana:
Ponedeljak:
Doručak: narendana jabuka (250 g), hleb od celog zrna (40 g).
Užina: bademi (30 g)
Ručak: fileti lososa (prženi) sa belim lukom i čeri paradajzom (100 g), pirinač (200 g), breskva.
Užina: masline (50 g)
Večera: testeninu sa piletinom i brokolijem u kremastom sosu (250 g), integralni hleb (40 g), jabuka
Utorak:
Doručak: dva sendviča sa feta sirom, paradajzom, začinskim biljem i jabuka
Užina: pistći (40 g)
Ručak: salata sa paprikom i feta sirom (250 g), integralni hleb ili makarone (40 g), kruška
Užina: humus sa povrćem (50 g). Povrće nasjeckajte u na štapiće i umačite u humus.
Večera: mesne ćufte od tune (100 g), bareni krompir (150 g) , narandža
Sreda:
Doručak: salata po izboru, orasi, feta sir (250 g), parče hleba
Užuna: rikota sir (150 g), orasi (20 g)
Ručak: testenina sa povrćem (250 g), banana
Užina: bademi (30 g).
Večera: kuskus sa povrćem (250 g), integralna testenina, hleb (40 g), kruška.
Četvrtak:
Doručak: salata sa avokadom, grožđem, rukulom, orasima, kozjim sirom (250 g), integralni hleb (40 g)
Užina: semenke bundeve (40 g)
Ručak: čorba od povrća (250 g), kuskus sa povrćem (150 g), jabuka
Užina: masline (40 g), tvrdi sir (20 g), krastavac, par šreri paradajz
masline (40 g), tvrdi sir (20 g), krastavac, par cherri paradajz
Večera: špagete sa malo sosa (250 g), nekoliko mandarina
Petak:
Doručak: 2 sendviča (hleb od celog zrna sa humusom), jabuka
Užina: 5 urmi, bademi (30 g)
Ručak: piletina u sosu od krem sira sa spanaćem (100 g), pirinač (200 g), kruška
Užina: jogurt (150 g), breskva
Večera: špagete sa haringom (250 g), narandža
Subota:
Doručak: kajgana sa spanaćem (200 g), hleb od celog zrna (40 g), breskva
Užina: jogurt (150 g) sa šakom nekog bobičastog voća
Ručak: paste sa povrćem (250 g), jabuka
Užina: Mešavina orašastih plodova i suvog voća (50 g)
Večera: kari sa povrćem i leblebijama (150 g), pirinač (150 g), kruška
Nedelja:
Doručak: Rendana jabuka sa malo meda (250 g), činija žitarica sa malo mleka
Užina: niskomasni sir (150 g) bobičasto voće
Ručak: riblja čorba (250 g), kajgana sa povrćem (150 g), hleb od celog zrna (40 g), narandža
Užina: orašasti plodovi (30 g)
Večera: testeninu u sosu od paradajza (250 g), banana