Indijski orah sve češće je prisustan i na našoj trpezi. Poznat je kao orašasti plod, a on ustvari predstavlja košticu kruške ili jabuke, koja raste u Indiji.
Mesnati deo se konzumira, ali se brzo kvari, zbog čega do nas dolaze samo ukusne koštice, koje se zovu indijski orasi.
Odvajanje jezgra od ljuske je težak zadatak, zbog čega je cena prilično visoka za naše standarde i u njemu su oduvek uživali bogatiji građani.
Osim što je neverovatnog ukusa, indijski orah ima i puno koristi za ljudsko zdravlje. Bogat vitaminima A, B2 i B1. U njemu se nalazi još belančevina, ugljenih hidrata i gvožđa. To čini plod odgovarajućim dodatkom svakom režimu ishrane.
Indijski orah pripada namirnicama sa niskim glikemijskim indeksom. To ga čini savršenim izvorom ugljenih hidrata, korisnih za one koji žele da smršaju.
U indijskom orahu nalazi se i velika količina hranljvih vlakana, što daje visoku energetsku vrednost i veliku količinu kalorija. Zbog toga ne treba preterivati sa ovim slasnim orašastim plodom, već se držati preporuke naučnika - 60 do 100 g nedeljno, odnosno 5-6 plodova dnevno.