Testenina je kod mnogih ljudi među omiljenim jelima, ali koliko god bila ukusna, sadrži skrob koji šteti zdravlju.
Naime, 100 grama testenine sadrži oko 390 kcal, a većinu od toga čini skrob koji se u našem telu pretvara u šećer, a to dovodi do nakupljanja masnih naslaga.
Međutim, postoji trik koji pomaže da smanjimo broj kalorija u testenini.
Naime, ne treba jesti odmah nakon kuvanja, već ohladiti i ponovo zagrejati.
Ovo otkriće je zapravo slučajan pronalazak u eksperimentu BBC-ove televizije u emisiji 'Trust Me, I'm a doctor'.
Testenina sa mlevenim mesom i kobasicom: Budi sva vaša čula i odmah nestaje sa stola! (RECEPT)
Ispitanici su morali da jedu testeninu, a nakon toga im je meren nivo šećera u krvi na svakih 15 minuta. Rezultati su pokazali da su osobe koje su konzumirale sveže skuvanu testeninu imali čak dvostruko viši nivo šećera u krvi nego oni koji su jeli iste količine ohlađene testenine, a zatim ponovo zagrejane.
Kada se ponovo zagreje, skrob u testenini se više ponaša kao onaj u bananama ili ovasu", kaže autor ovog otkrića dr. Kris van Tueleken.
Drugim rečima, podgrejani ostaci ručka ili večere, barem kada je reč o testenini je uvek zdravije rešenje. Naime, na taj se način smanjuje rizik od dijabetesa, kao i gojaznosti.
Testenina sa belim lukom i maslacem: Savršeni kremasti ručak koji će vas raspametiti! (RECEPT)