Frižider je prva pomisao kada je čuvanje namirnica u pitanju. Međutim, neke namirnice ne biste smeli da čuvate na taj način.
Bez frižidera ne bismo mogli zadržimo svežinu mesa, mlečnih proizvoda i još mnogo drugih, ali određene namirnice u frižideru gube svežinu, aromu i menjaju teksturu.
Frižideri u mnogome olakšavaju postupak čuvnjahrane, ali ispostavilo se da postoje određene namirnice koje u njemu zapravo gube svežinu.
Ovim namirnicama najviše pogoduje sobna temperatura:
Krompir
Najbolje mesto za čuvanje krompiraje hladno i tamno mesto, ali je frižider previše hladno mesto. Hladnoća razgrađuje skrob, stvarajući teksturu koju nije neprijatno jesti. Takođe, skrob počne da ase pretvara u šećer na niskim temepraturama, što dodatno utiče na ukus.
Crni luk
Lukće se brže pokvariti u frižideru nego na sobnoj tempearuri. Počeće da buđa vrlo brzo, kada je u ljusci. Oljušteni luk je najbolje ipak držati u frižideru. Najbolje je skladištiti luk na sobnoj temperaturi, ali ga čuvajte od direktne sunčeve svetlosti.
Beli luk
On gubi aromu ako se čuva u frižideru. Da biste održali taj oštar ukus, čuvajte ga u hladnoj i suvoj posudi sa malo ventilacije. Papirna kesaje odličan primer.
Dinja
Najukusnije su kada se čuvaju na sobnoj temperaturi. Neka istraživanja čak tvrde da će hlađenje dinje brže razgraditi sadržaj antioksidanata.
Med
Ukolikomed čuvate u frižideru, on će se kristalizovati i postati gust da ga je gotovo nemoguće jesti. Rok trajanja medu je jako dug sve dok se čuva na sobnoj temperaturi.
Hleb
Hleb je generalno brzo kvarljiva namirnica. Mnogihlebodlažu u frižider kakobi sprečili nastanak buđ i u tom smisli je dobra odkuka, ali hlađenje takođe i suši hleb, pa on postane i suviše tvrd.
Orašasti plodovi
Hlađenjem, orašasti plodovi, gube svoj ukus. Oni pokupe mirise i arome druge hrane koja se nađe u frižideru. Najbolje ih je skladištiti u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi.
Kafa
Hlađenjemkafe ili bilo kog mlevenog proizvoda, prouzrokovaćete nakupljanje vlage što će znatno uticati na ukus i sam kvalitet namirnice.
Paradajz
Niske temperature isušuju paradajz i čini njegovu teksturu brašnastom.
Jabuke
Hlađenje obično uništava njihovuhrskavost.
Koštunjavo voće
Koštunjavo voće poput šljiva, breskvi i nektarina najbolje sazrijeva na sobnoj temperaturi. Idealno je čuvati ih u papirnoj kesi.
(stil.kurir.rs)
Nekim namirnicama najviše odgovara sobna temperatura
