Šokantno

Dve nedelje jeli samo brzu hranu: Rezultat ostavio lekare bez teksta!

Stručnjaci procenjuju da bi se broj obolelih od raka creva mogao smanjiti čak za trećinu samo promenom ishrane
Lepi & Zdravi
15:52h Autor:
Dve nedelje jeli samo brzu hranu: Rezultat ostavio lekare bez teksta!
Foto: Thinkstock

Ako je brza hrana često na vašem meniju, trebalo bi dobro da razmislite pre sledećeg konzumiranja takvih namirnica, jer jako negativno utiču na vaše zdravlje i to neverovatnom brzinom!

Kako bi otkrili koliko je štetno jesti brzu hranu, naučnici su izveli eksperiment, u kom je učestvovala grupa Južnoafrikanaca iz seoskih područja.

Oni su tokom 14 dana jeli prerađenu i brzu hranu, a za to kratko vreme bakterije u njihovim crevima toliko su se promenile da im je rizik od nastanka raka debelog creva porastao za čak 50 odsto!

Sa druge strane, 20 ljubitelja brze na dve nedelje je prešlo na ishranu stanovnika seoskih područja Afrike, hranu bogatu vlaknima, niskomasnu afričku dijetu sa puno mahunarki, a promene su bile i te kako vidljive kada je reč o riziku od raka debelog creva.

Odrekla se šećera na mesec dana: Neverovatno iskustvo jedne žene!

Ono što je takođe zapanjilo naučnike jeste kojom brzinom telo reaguje na namirnice!

"Za samo 2 nedelje, promena ishrane iz zapadnjačke u tradicionalnu afričku bogatu vlaknima, a siromašnu mastima, smanjila je biomarkere rizika od raka debelog creva, pokazujući da nikada nije prekasno promeniti način ishrane u svrhu smanjivanja rizika od ove teške bolesti", kaže vođa studije, doktor StefAn O’Kefe za The Age.

Stručnjaci su složni u mišljenju da bi se broj obolelih od raka creva mogla smanjiti za čak trećinu, samo uz korekciju ishrane. Vlakna, osim što su odlična za creva, daju i bolji osećaj sitosti, pomažu u mršavljenju i jačanju imuniteta.

Dijeta bez dijete: Gubite 2 kg nedeljno bez muke!

Promjenom jedne stvari (ljudi koji su jeli vlakna poboljšali su kvalitet ishrane) smršali su i smanjili rizik od raka debelog creva, ali i markere rizika od metaboličkog sindroma uopšte, upozorava O’Kefe.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs