Slušajte svoje telo

Loš ten, problemi sa srcem, manjak energije: Za sve je kriv nedostatak ovog minerala!

Da li ste znali da magnezijum učestvuje u više od 300 procesa u telu?
Lepi & Zdravi 19.12.2016. - 20:21h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Magnezijum je veoma važan mineral, koji učestvuje u više od 300 procesa u telu, između kojih su i mišićne funkcije, protivupalni mehanizmi, održavanje kvaliteta kože...

 

Mnogi i ne znaju da, na primer, umor, prekomerno znojenje i oštećena koža mogu da budu znakovi nedostatka magnezijuma.

 

"Magnezijum je jedan od najvažnijih elektrolita koji upravlja mišićima. Ukoliko ga nema dovoljno, mogući su grčevi u miđićima i srčana aritmija, jer i srce je mišić", kaže doktor Džon Kulen. I to nije sve u čemu vam ovaj mineral pomaže.

 

Evo zbog čega magnezijum igra ključnu ulogu u vašem svakodnevnom životu, šta njegov nedostatak može da izazove i kako da nadoknadite njegov nivo u krvi!

 

Kad telu zafali magnezijum: Krivac za 7 nepodnošljivih simptoma!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Posledice nedostatka magnezijuma

 

Žena između 19 i 30 godina treba da unosi 310 mg magnezijuma, dok one koje imaju između 31 i 50 godina, telu treba da obezbede 320 miligrama. Sa nedostatkom magnezijuma, pašće vam i nivo kalcijuma i kalijuma, što dovodi do pada energije i drugih zdravstvenih problema.

 

Nedostatak magnezijuma može biti uzrokovan i stanjima poput Kronove bolesti, cistične fibroze, alkoholizma, čak i upotrebom nekih lekova. Manifestuje se mučninom, gubitkom apetita i povraćanjem, a ukoliko se ubrzo ne nadoknadi, može da dođe do osećaja pečenja, kontrakcija i grčeva u mišićima, napada, aritmije, a zabeleženi su čak i poremećaji ličnosti.

 

Benefiti

 

Osim što održava funkciju vaših mišića, nivoa energije i sprečava sve navedeno u pasusu iznad, dovoljna količina magnezijuma učiniće da vaša koža sija.

 

"Magnezijum je neophodan održavanje zdrave kožne barijere i za lečenje suve i oštećene kože", objašnjava Džošua Zajher, direktor Dermatološke klinike za kozmetiku i klinička ispitivanja pri čuvenoj bolnici Maunt Sinaj u Njujorku.

 

Evo šta će se desiti ako tri dana ne pojedete ništa slatko!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Kako uneti dovoljno magnezijuma kroz ishranu

 

"Budući da se 30 do 40 odsto magnezijuma iz hrane koju pojedete apsorbuje u telo, najbolji način da povećate nivo ovog minerala jeste da na jelovnik ubacite zeleno lisnato povrće, poput spanaća, kelja i blitve", preporučuje Kulen.

 

Takođe, jedite i orašaste plodove, mahunarke, semenke, žitarice celog zrna, zapravo svu hranu koja sadrži dosta vlakana.

 

Veoma je važno i da se konsultujete sa lekarom - ako već uzimate dovoljno magnezijuma kroz ishranu, nema potrebe za suplementima, jer se sa viškom magnezijuma mogu javiti neželjena dejstva poput dijareje, a u ekstremnim slučajevima i trovanja magnezijumom, koji može da se završi fatalno.

 

Sve posledice manjka vitamina B12: Vrtoglavice, zaboravljanje, Alchajmerova bolest!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...