Ishrana je u periodu nakon 60. godine ključan za očuvanje zdravlja, vitalnosti i dobrog kvaliteta života. Postoje određene namirnice koje bi osobe starije od 60 godina trebalo da konzumiraju svakog dana – ili bar što češće – jer su bogate hranljivim materijama koje pomažu telu da ostane snažno, a um bistar. Evo koje su to namirnice i zašto su važne:

1. Masna riba (losos, sardina, skuša)

Bogata je omega-3 masnim kiselinama koje su ključne za zdravlje srca i mozga. Omega-3 deluju protivupalno, pomažu u očuvanju moždanih funkcija, a mogu i smanjiti rizik od depresije, demencije i srčanih bolesti. Preporučuje se da starije osobe jedu masnu ribu bar dva puta nedeljno.

snimak-ekrana-2842.jpg
Foto: preentscreen/Youtube

 2. Jogurt i fermentisani mlečni proizvodi

Jogurt, kefir i slični proizvodi puni su kalcijuma i probiotika. Kalcijum je neophodan za jake kosti, dok probiotici pomažu u očuvanju zdrave crevne flore, što je važno za imunitet i dobru probavu. Stariji ljudi često unose manje kalcijuma nego što im je potrebno, a to povećava rizik od osteoporoze.

3. Ovsene pahuljice i integralne žitarice

Izvori su vlakana koja snižavaju nivo lošeg holesterola, poboljšavaju varenje i pomažu u regulaciji šećera u krvi. Vlakna su naročito važna u starijem dobu, jer se probava prirodno usporava, pa je češći problem zatvor. Ovsena kaša za doručak može biti sjajan početak dana.

ovsena-kasa-stockphotooatmealporridgewithbananablueberriesandhoneyfemalehandsholdingbowlofoatmealporridge1779571154.jpg
Foto: Shutterstock

 4. Zeleno lisnato povrće (spanać, blitva, kelj)

Puno je vitamina K, A i C, folata, kalijuma i antioksidanasa. Vitamin K je posebno važan za zdravlje kostiju i srca. Takođe, antioksidansi iz zelenog povrća pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju rizik od hroničnih bolesti, uključujući rak i bolesti oka poput makularne degeneracije.

5. Jaja

Prava su proteinska bomba i odličan izvor vitamina D, B12 i kolina – hranljivih materija koje pomažu u održavanju mišićne mase, funkcije nervnog sistema i zdravlja mozga. Lako su svarljiva, brzo se pripremaju i mogu biti deo svakog obroka.

6. Orašasti plodovi i semenke

Bademi, orasi, lešnici, lan, čija i susam – bogati su zdravim mastima, magnezijumom, cinkom i biljnim proteinima. Odlični su za zdravlje srca i mozga, a zahvaljujući snažnim antioksidativnim svojstvima mogu pomoći u usporavanju procesa starenja. Veoma su kalorični, pa je dovoljna šaka dnevno.

shutterstock-1034023147.jpg
Foto: Shutterstock

 7. Bobičasto voće (borovnice, jagode, maline)

Prepuno je vitamina C i antioksidanasa, posebno flavonoida, koji imaju moćno dejstvo u očuvanju moždane funkcije. Istraživanja pokazuju da redovna konzumacija borovnica može poboljšati memoriju kod starijih osoba. Osim toga, bobičasto voće ima nizak glikemijski indeks i ne podiže šećer naglo.

Napomena:

Osim navedenih namirnica, važno je unositi dovoljno tečnosti, ograničiti unos prerađene hrane i soli, kao i biti fizički aktivan u skladu sa sopstvenim mogućnostima. Ishrana u šezdesetim ne mora da bude stroga – naprotiv, uz malo pažnje može da bude ukusna, raznovrsna i prava podrška dugovečnosti.