U ove 2 godine života ljudsko telo drastično propada: Naučnici utvrdili period u kom najviše starimo i menjamo se

U određenim specifičnim godinama života, naučnici su utvrdili da se telo drastično menja. Evo o kom periodu se radi.

Lepi & Zdravi
08:21h Autor:
U ove 2 godine života ljudsko telo drastično propada: Naučnici utvrdili period u kom najviše starimo i menjamo se
Foto: Profimedia

Naučnici su utvrdili da se čovek drastično menja i stari u 44. i 60.godini. Ovaj zaključak doneli su nakon što su procenili hiljade molekula - uključujući RNK, proteine i metabolite - i njihove mikrobiome, a potom i kolekciju bakterija, virusa i gljivica koje žive u nama i na nama, kod ljudi od 25 do 75 godina, prenosi "Ny Post".

Istraživači su otkrili da 81 odsto molekula koje su proučavali pokazuju nelinearne fluktuacije, što znači da prolaze kroz veće promene u određenim periodima života u odnosu na druge. Rezultati studije objavljeni su danas, 14. avgusta, u naučnom magazinu "Nature Aging".

starost
foto: Profimedia

"Mi se ne mejamo samo postepeno tokom vremena; postoje neke zaista dramatične promene. Ispostavilo se da je sredina 40-ih vreme dramatičnih promena u ljudskom telu, kao i rane 60-e. I to je tačno bez obzira koju klasu molekula gledate", objašnjava Majkl Snajder, poznati genetičar, profesor na Stanfordu i vodeći autor studije.

Istraživači veruju da se ove dramatične promene ogledaju u značajnim transformacijama u telu. Tim eksperata proučavao je efekte molekularnih i mikrobnih promena nakon što su primetili da postoji nagli, a ne stalni porast rizika od razvoja stanja povezanih sa starenjem, kao što su Alchajmerova bolest i kardiovaskularne bolesti.

Starenje, Simptomi, Pokazatelji Starosti
foto: Shutter.

Tako je kod onih u 40-im godinama uočeno da se molekularne promene tiču broja molekula koji se odnose na alkohol, kofein, metabolizam lipida, kardiovaskularne bolesti, kožu i mišiće.

Kod onih u 60-im godinama promene su se odnosile na metabolizam ugljenih hidrata i kofeina, regulaciju imuniteta, funkciju bubrega, kardiovaskularne bolesti, kožu i mišiće.

Stil/Blic Žena/NY Post

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs